Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Interfel formuleert voorstel voor Franse regering om energiecrisis het hoofd te bieden

Inflatie, dalende koopkracht, ongekende droogte? Na een bijzonder moeilijke zomer voor de professionals binnen de AGF-sector heeft de Franse organisatie Interfel tijdens een persconferentie op donderdag 22 september de leden van de Franse regering en de Fransen gewezen op de urgentie van de situatie. De uitzonderlijke stijging van de energiekosten heeft voor de meeste professionals binnen de AGF-sector een aantal directe (en soms onbekende) gevolgen, die ertoe kunnen leiden dat bedrijven die essentieel zijn voor de voedselvoorziening van de Fransen in de problemen komen. Vandaar dat Interfel onlangs een aantal weloverwogen en verantwoorde voorstellen aan de Franse regering heeft gedaan. Bij het grote soevereiniteitsplan staat de voedselautonomie immers op het spel.

Ondanks een zorgwekkende economische en geopolitieke situatie (oorlog in Oekraïne, stijgende grondstofprijzen) en een sterke wereldwijde inflatie tijdens de zomerperiode (+5,8% in augustus 2022 ten opzichte van die van augustus 2021) blijft de inflatie van AGF-producten onder de 2%. Kijkend naar de voedingsmiddelen voor de Fransen vormt de AGF-sector echter een essentieel onderdeel.

Impact op professionals binnen de AGF-sector: dringende maatregelen nodig
Voor alle professionals binnen de AGF-sector betekenen de uitzonderlijke stijgingen van de energiekosten een extra kostenpost en voor degenen van wie de contracten met de energieleveranciers de komende maanden zullen worden herzien, betekent het een risico op faillissement op korte termijn.

Binnen de appelsector is voor de professionals die al opnieuw over hun contracten hebben moeten onderhandelen bijvoorbeeld sprake van een verdubbeling of zelfs een verdrievoudiging van de elektriciteitsprijzen.

De professionals binnen de witlofsector (verantwoordelijk voor 4000 directe banen) die hun contracten inmiddels hebben verlengd, hebben hun energierekening zien stijgen van € 80.000 euro in 2021 naar 800.000 in 2022 voor een opbrengst van 3.000 ton. Dit is maar liefst een vertienvoudiging.

Bijna 1 op de 4 professionals binnen de AGF-sector moet tussen nu en het einde van het jaar opnieuw onderhandelen over hun energiecontracten, dus er moet dringend actie worden ondernomen.

Energieafhankelijkheid
De professionals binnen de AGF-sector zijn al bezig hun energieafhankelijkheid zoveel mogelijk te beperken, maar door technische beperkingen is het voor hen soms onmogelijk om hun energieverbruik te verminderen. Als er een vorm van rantsoenering wordt ingevoerd, en er dus wordt bezuinigd, kan dit de bevoorrading van de AGF-markt verstoren. Een stroomonderbreking in een bananenrijperij van meer dan 4 uur kan bijvoorbeeld al leiden tot een verlies van alle partijen.

De voorstellen van Interfel aan de Franse regering
Interfel heeft de risico's voor alle professionals en de producten binnen de AGF-sector duidelijk in kaart gebracht en op basis van de laatste cijfers aan de Franse regering de volgende haalbare voorstellen gedaan:

  • De AGF-sector en de bananensector in het bijzonder uitsluiten van het energierantsoeneringsplan van de regering om een aantal negatieve gevolgen voor het aanbod en de afzet van producten te voorkomen.
  • De drempel van 3% van de omzet van een bedrijf voor energie voor de betaling van subsidies verlagen, die niet alle situaties weerspiegelt.
  • Een minimum van 70% van de extra kosten van energiekosten invoeren wanneer een bedrijf wordt geconfronteerd met een minimumverdubbeling van de door de energieleverancier aangeboden energieprijs.
  • De door de Franse regering ingevoerde steunmaatregel verlengen tot na 31 december 2022 om rekening te kunnen houden met de seizoenen die tot 2023 lopen en de verhogingen die op 1 januari 2023 van kracht worden in de nieuwe contracten opnemen.
  • Stimuleringsmechanismen inzetten voor de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen (methanisering, zonne-energie, biomassa, energie-efficiëntie van infrastructuur, etc.).

Voor meer informatie: 
Interfel
interfel.com

Foto: © Maxppp - Gaëtan Bally 

Publicatiedatum: