Adán Suárez van Pipo y Adán (Spanje):

"Kleinere papaja's hebben een betere afzet op de Europese markt"

De exclusieve distributeurs voor Europa en Afrika van de papajarassen die zijn ontwikkeld door het Mexicaanse bedrijf Semillas del Caribe bevinden zich in Tenerife. "De rassen van dit in papaja gespecialiseerde bedrijf zijn hybriden die in Mexico onder bestuiving zijn ontwikkeld. In vergelijking met andere rassen is het fruit steviger, heeft het een hogere Brix-waarde en de planten zijn zeer productief. Dat betekent dus hogere winstmarges voor zowel teler als verkoper", leggen ze uit bij het Spaanse Pipo y Adán. 

Om waarde toe te voegen aan de papajaketen heeft Semillas del Caribe Passion Red, Siluet, Sweet Senze, Intenzza en Iuve ontwikkeld. "Intenzza is met name de Formosa-papaja uit Brazilië aan het verdringen op de versmarkt in Europa. Siluet, Sweet Senze en Iuve zijn dan weer hybriden van het baby-type. Ze zijn zoeter en kleiner van formaat en overal waar ze op de markt komen, vallen ze in de smaak. We mogen niet vergeten dat kleinere maten het altijd beter doen op de Europese markt." 

Deze rassen worden volgens het Canarische bedrijf onder meer aangeplant in de Algarve, in Portugal, en in Almería en Murcia, in Spanje, maar ook in Italië. "In Afrika, waar papaja al vele jaren wordt geteeld en ruim wordt geconsumeerd, zijn er verschillende segmenten en markten waaraan de rest van de rassen is aangepast. Zo verkopen we het zaad van de Maradol-papaja in Senegal en Marokko. We verkopen er ook het ras Passion Red."

"We garanderen telers dat ze alleen hermafrodiete planten krijgen" 
Pipo y Adán is specialist in het kweken van papajaplanten van deze rassen met hoge genetische kwaliteit. "Zo voeren we een moleculaire geslachtsbepaling van de planten uit met behulp van de PCR-techniek. We halen er de vrouwelijke planten uit en garanderen de telers dat ze alleen hermafrodiete planten kopen", leggen ze uit. "Bij hybride papajarassen is ongeveer 50% van de zaden vrouwelijk en 50% hermafrodiet. Om te weten of een plant hermafrodiet was, plantte men vroeger 4 exemplaren. Wanneer de bloei na 45-60 dagen plaatsvond, liet men de hermafrodiete plant staan en werden de andere 3 verwijderd. Maar dat brengt natuurlijk een grotere kost met zich mee." 

Met deze techniek kunnen we telers verzekeren dat ze de juiste en zeer productieve planten krijgen. "Ze kunnen tussen de 100 en 150 kilo fruit opleveren", zegt Adán Suárez, "wat hen een aanzienlijk voordeel geeft ten opzichte van telers van andere landen." 

"De planten die in onze kwekerij worden geteeld, kunnen de Canarische archipel niet verlaten. We verkopen ze alleen op de eilanden. Als exclusieve distributeurs verkopen we de zaden echter wel aan alle Europese en Afrikaanse kwekerijen die ze willen vermeerderen."

"We willen dat papaja een winstgevend gewas is, waar we onze zaden ook verkopen" 
"In 2009 gingen we naar Mexico en leerden we het ras Intenzza kennen. Eerder hadden we de Maradol-papaja al met succes naar Europa geëxporteerd en we zagen dat dit veelbelovend materiaal was voor de Canarische Eilanden", herinnert Adán zich. "Het had wat voeten in de aarde, maar we hadden de steun van de Spaanse overheidsinstanties om dit project tot een goed einde te brengen. Het was ons doel om papaja te gaan exporteren en vandaag is dat werkelijkheid geworden." 


Telers van door Pipo y Adán op de markt gebrachte rassen

"Bij Pipo y Adán testen we papajarassen voor de toekomst, zodat telers geen fouten maken bij hun keuze. We willen dat de papaja een winstgevend gewas is, waar we onze zaden ook verkopen. Want het zaadje is het begin van elk project."

"Ik zou dan ook graag een boodschap meegeven aan alle telers die zich wagen aan de teelt van dit fruit: observeer hoe het gewas zich in een bepaald teeltgebied gedraagt, en verhoog de productie naarmate je de teelt meer en meer onder de knie hebt. Ongeacht het ras willen we dat alle projecten succesvol worden en papaja verder de markt verovert." 


Telers van door Pipo y Adán op de markt gebrachte rassen

Voor meer informatie:
Pipo y Adán S.L.
C. Paulino Sanz Rammiro, 10
Tejina (Tenerife) - Spanje
Tel: +34 670 672 994 / +34 647 819 228
pipoyadan@hotmail.com
http://pipoyadan.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.