Uithalers in hotelcontainers op terminal. Wat valt op?

"Drugscriminelen die een grote groep uithalers in een tot 'hotel' verbouwde container op een terminal weten te krijgen spelen Champions League", aldus het HARC-team. Opsporing van deze relatief nieuwe methode vraagt dan ook professionele tegenzetten, maar ook havenwerkers kunnen soms wat zien, zo schrijft Rotterdamsehavenveiligehaven.nl.

Methode
In plaats van een lege container, wordt door een omgekochte transporteur of chauffeur een container mét een groep uithalers op een terminal afgeleverd. Deze container is geschikt gemaakt voor langer verblijf op de terminal. Zo kunnen uit meerdere containers drugs worden overgeheveld naar een 'veilige' container in de buurt waar de criminelen over beschikken.

Voorbereiding 
De voorbereidingen vinden plaats op een industrieterrein rondom de haven. De container wordt volledig ingericht met contant betaalde matrassen, dekens, accu's, kachels, vochtvreters, luchtverfrissers, toiletspullen, eten, water, etc. Het HARC heeft zelfs al een aparte toiletcontainer aangetroffen, zodat de hotelcontainer fris blijft. De container lijkt op slot, maar kan van binnenuit open.

Wat kan men hiervan zien?
De methode met hotelcontainers is erop gericht dat het nauwelijks opvalt. Toch valt er soms wat te zien, aldus de site:

 • Overstapmoment
  Ergens stapt een groepje mannen in de container.
 • Containerslot
  De haken waarmee de container sluit worden eerst doorgeslepen en vervolgens aan elkaar geplakt. De uithalers kunnen zo de deur van binnenuit openen.
 • Rommel in het stack
  Om de drugs over te kunnen hevelen naar een andere container, moet daarin soms eerst plaats gemaakt worden.
 • Maaltijdbezorging
  Uit onderzoek blijkt dat er tijdens het verblijf ook nog warm eten wordt bezorgd.
 • Gereedschap
  In de haast wordt weleens een betonschaar of slijptol vergeten.
 • Contante aankopen
  Wat minder goed te zien door mensen uit de haven, maar wel door medewerkers van Ikea of Mediamarkt. Tien 1-persoons matrassen, die contant worden afgerekend.

Bron: Rotterdamse haven Veilige haven


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.