Nacho Doménech van Agromark (Spanje):

"Areaal bloemkool in Murcia meer dan gehalveerd in 2022/23 en ook broccoli krimpt"

De desastreuze resultaten van 2021/22 hebben de bloemkooltelers in Murcia en Alicante ontmoedigd, zodat het seizoen dat al over enkele weken van start gaat het met heel wat minder areaal moet doen. Maar ook het broccoli-areaal is fors gekrompen wegens het gebrek aan water en beschikbare tuinbouwgrond. 

"Betrouwbare gegevens laten zien dat het bloemkoolareaal slechts een derde is van dat van vorig seizoen", zegt Nacho Doménech, CEO van Agromark, een bedrijf uit Murcia. "De belangrijkste oorzaak is het catastrofale inkomen van de telers vorig seizoen, toen de verkoopprijzen in de meeste gevallen niet eens de teeltkosten dekten."

"Maar ook voor broccoli, een van de belangrijkste gewassen in Murcia en het zuiden van Alicante, is het areaal aanzienlijk afgenomen, onder meer door irrigatiebeperkingen en een lagere beschikbaarheid van tuinbouwgrond", vertelt Doménech. 

Volgens de CEO van Agromark zijn de verwachtingen wat het inkomen betreft positief, ten minste als de vraag aanhoudt en de inflatie niet te hard inhakt op de bereidheid van de consument om groenten te kopen. "Omdat er geen aanboddruk is, kunnen de verkoopprijzen acceptabel zijn. Daarnaast wordt een koude winter verwacht, wat altijd gunstig is voor de consumptie van koolsoorten."

De grootste uitdaging wordt, net als vorig jaar, de teelt- en verwerkingskosten – die met 35 tot 40% zijn gestegen – door te rekenen in de verkoopprijzen. "Vorig jaar zagen we ons voor een voldongen feit, want toen hadden we de volumes en prijzen al met onze klanten afgesproken. Dit jaar hebben we ons veel beter kunnen voorbereiden. We hebben zelfs zonnepanelen gelegd om meer zelfvoorzienend te zijn en de elektriciteitskost te verminderen", legt Nacho Doménech uit.

"Dit jaar zit vrijwel ons volledige areaal in programma's met grote supermarktketens en ik denk dat er zich weinigen op de spotmarkt zullen begeven. Er zal nauwelijks ruimte zijn voor sluwe handelspraktijken. De kostenstijging geldt immers voor iedereen. Wie Spaanse broccoli en bloemkool wil kopen, zal een billijke prijs moeten betalen, en dan nog zullen de winstmarges voor telers en handelaren beperkt zijn", zegt hij.

Het herfst/winterseizoen van bloemkool en broccoli uit Murcia, die voornamelijk bestemd zijn voor de export, zal naar verwachting medio oktober starten. Aangezien de oogst in de rest van Spanje door de hitte, maar ook in de rest van Europa, iets vroeger dan gebruikelijk zal eindigen, zullen er meteen aanzienlijke volumes uit Murcia en het zuiden van Alicante op de markt gebracht worden.

Agromark zal dit jaar opnieuw exposeren op Fruit Attraction (stand 7E01), waar het zijn lijn kant-en-klare producten zal lanceren onder het merk Oh Greens, met onder meer broccolicrème, brocco-guacamole en broccolihummus. "We willen onze productcatalogus diversifiëren door de broccoli die niet geschikt is voor de versmarkt een tweede leven te geven", zegt Nacho Doménech.

Voor meer informatie:
Nacho Doménech
O.P. Agromark, S.L
Casa Lugar Nuevo, 65.
30739 Torre de Pacheco (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968173201
nacho@agromark.es  
www.agromark.es  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.