Zuid-Afrikaanse citrusexport naar EU -25% na verplichte koudebehandeling

De meest recente gegevens van het directoraat-generaal Belastingen en Douane-unie van de Europese Commissie bevestigen dat sinds de verplichte koudebehandeling de citrusexport van Zuid-Afrika naar Europa in de maand augustus met 25% is gedaald tot 66.096 ton (augustus 2021: 88.047 ton).

De EU-verordening trad op 24 juni in werking (startdatum voor verplichte koudebehandeling van citrus in containers) en vanaf 14 juli werden geen aankomsten zonder koudebehandeling meer toegelaten in de EU.

Voor de Spaanse citrussector is koudebehandeling de enige doeltreffende behandeling tegen Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta) en ook precies de behandeling die Zuid-Afrika moet naleven bij export naar de VS, China, Zuid-Korea of Japan.

Intercitrus, de Spaanse interprofessionele organisatie, toont echter haar bezorgdheid over het gebrek aan transparantie in de naleving van de verplichte koudebehandeling van sinaasappelen. Volgens bronnen uit de sector moet nog een groot deel van Zuid-Afrikaanse citrus op de Europese markt aankomen. “De afzet van late mandarijnen- en sinaasappelrassen zal de hele maand september nog een hoog volume bereiken."

Verlaagde tarieven tot 30 oktober 
Zuid-Afrika heeft zijn totale exportvolume dit jaar tot dusver met 17.315 ton verlaagd (van 201.762 ton naar 184.447 ton). Dat is grotendeels het resultaat van een daling van de export naar Europa met 44.239 ton en een stijging naar Azië met 29.655 ton. 

Hoewel de citrusimport uit Zuid-Afrika afneemt, waarschuwt de Spaanse sector dat het Zuid-Afrikaanse citrus tot en met 30 oktober aanstaande toegang krijgt tot de EU-markt met verlaagde tarieven na de handelsovereenkomst die de EU in 2016 met dit land sloot en die in 2026 een nultarief garandeert.

Bron: levante-emv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.