Manuel Ayllón van Hortícola Flora (Spanje):

"Dit seizoen veel minder zoete aardappelen op de markt"

In het zuiden van Spanje komt het zoete aardappelseizoen met heel wat minder volumes op gang. "Bij Hortícola Flora hebben we ons biologisch areaal met 30% ingekrompen. Ik verwacht een oogst van 5.000-5.500 ton", zegt Manuel Ayllón. 


Manuel Ayllón

"Dit jaar zijn onze teeltkosten met circa 25% gestegen. Bovendien ligt de gemiddelde opbrengst per hectare 20% lager dan vorig jaar door de voorbije hittegolven. Het gewas heeft zich niet in optimale omstandigheden kunnen ontwikkelen en de oogst laat ook een maand langer op zich wachten dan normaal het geval is."

"Een andere bepalende factor is de stijging van de pacht voor percelen, aangezien veel telers uit andere provincies die andere gewassen telen grond zochten in onze streek, de provincie Cádiz. In tegenstelling tot veel andere gebieden golden hier in ons gebied geen forse irrigatiebeperkingen in de zomer."

"De komende weken denk ik dat veel telers in het zuiden van Spanje zoete aardappelen gaan beginnen aan te bieden. Bovendien zullen ook sommige landen in Europa starten met lokale producties. Het aanbod zal dus toenemen, maar ik verwacht wel een evenwichtige markt, omdat er dit seizoen minder hoeveelheden beschikbaar zijn", merkt Manuel op. "En de vroegste partijen halen normaal gezien altijd goede prijzen."

"We wachten op info over de waterbeschikbaarheid om het peen te zaaien" 
Hortícola Flora werd in 2013 in Arcos de la Frontera opgericht door een familie met meer dan 40 jaar ervaring in de tuinbouw. In 2008 werden voor het eerst testen gedaan met bioteelt, een segment waarin het bedrijf nu gespecialiseerd is met een biologisch gecertificeerd areaal van ongeveer 400 hectare. Sinds 2019 heeft het eigen faciliteiten om de biologische groenten te sorteren, wassen en verpakken, die ook beschikken over meerdere kwaliteits- en voedselveiligheidscertificaten zoals GlobalGAP, GRASP, Tesco, IFS en BRC.

Binnenkort begint Hortícola Flora met het inzaaien van de wortelen, een tweede belangrijk gewas voor het bedrijf. Peen heeft helaas een rampzalig seizoen meegemaakt in 2022, waarin volgens Manuel Ayllón niet eens de teeltkosten werden gedekt. "Momenteel wachten we op nieuws over eventuele waterbeperkingen. Het niveau van de waterreserves is minder dan 30%, we denken dus wel dat er beperkingen aankomen, maar we hebben nog geen info gekregen. Dit baart ons zorgen, want om eind maart/begin april te kunnen oogsten, moeten we nu de komende weken zaaien."

"We dachten ongeveer 100 hectare te zaaien, maar we wachten dus eerst nog wat af. De biologische wortelmarkt in Spanje is vrij klein. Maar liefst 99% van onze oogst is voor de export bestemd. We hebben vanaf februari tot en met juli biologische wortelen beschikbaar, maar de vraag vanuit de andere Europese landen doet zich vooral in de maanden april, mei en juni voor."

Naast zoete aardappelen en wortelen teelt het bedrijf ook rode bieten. "De zoete aardappelen gaan naar groothandelaren, distributeurs van biologische producten en supermarkten, terwijl de wortelen en rode bieten voornamelijk in bulk hun weg vinden naar verpakkers in Europa. Daarnaast doen we ook wat verpakkingen voor supermarktketens."

"Ik heb gehoord dat de opbrengst van biologische wortelen in Europa aanzienlijk heeft geleden onder de hete zomer en de droogte. Daarnaast lijkt het erop dat langdurige opslag in koelcellen niet echt raadzaam is door de hoge energiekosten."

"We hebben de afgelopen weken immers nogal wat verzoeken gekregen om de aanplant van biologische wortelen in te plannen voor oogst in de lente van 2023, en zelfs voor half maart. Dat is helemaal niet gebruikelijk. Dit jaar begon de markt zich zelfs maar begin mei te bewegen. Maar we moeten voorzichtig zijn en de volumes verstandig plannen, want in het najaar is het erg moeilijk te voorspellen wat de vraag naar biologische wortelen in het voorjaar zal zijn."

"We hebben ook verzoeken gekregen om al prijzen te geven, maar op dit moment kunnen we onmogelijk een vaste prijs vooropstellen. We weten immers nog niet wat de gemiddelde opbrengst zal zijn, noch de dynamiek van de markt, de precieze kostenstijging of de inflatie."

Alle producten van Hortícola Flora worden geteeld door bedrijven van de groep van Manuel Ayllón. "Voor ons is de belangrijkste factor voor succes de integratie van alle fasen van de waardeketen, vanaf de teelt en de sortering van de groenten tot de verpakking en de afzet. Bovendien zijn we in staat om snel en duidelijk in te spelen op veranderingen in de markt of uitzonderlijke situaties in de teelt."

Voor meer informatie:
Manuel Ayllón H.
Hortícola Flora
Crtra. Arcos-Antequera A384 – KM1
11630 Arcos de la Frontera (Cádiz) - Spanje
Tel: +34 605 83 04 81
manuel@horticolaflora.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.