Uit de oude doos: Koval, Ittervoort

Sinds 1976 houdt Koval in het Limburgse Ittervoort zich bezig met de groothandel en im- en export van consumptie- en pootaardappelen. Het bedrijf heeft leveringsovereenkomsten met coöperatieve telersverenigingen in Nederland en België.

De heer K.A. Versluis, vanaf het begin directeur van Koval: "Ons bedrijf is in feite opgebouwd uit drie belangrijke componenten. In de eerste plaats zijn dat de telersverenigingen die voor ons de aanvoer van aardappelen verzekeren tegen de opbrengstprijs minus kosten, in de tweede plaats hebben we een vroege aardappelafzet die de laatste jaren 300 ha beloopt en die we bij de telers contracteren en de derde lijn van onze aanvoer is de aankoop op de gewone markt. Op deze wijze proberen we de risicofactor in onze bedrijfsvoering overzichtelijk te houden." De laatste jaren levert Koval voor ongeveer 70% aan de fritesindustrie, terwijl de overige 30% voor export en de Nederlandse markt bestemd is.

Directeur K.A. Versluis

Van de opbrengst van 1.200 à 1.300 ha bestaat ongeveer 300 ha uit vroege aardappelen en van de overige 1.000 ha zijn op het ogenblik tussen de 50 en 70 ha nieuwe rassen, waarmee door Koval al geruime tijd wordt geëxperimenteerd met het oog op toekomstige ontwikkelingen. Momenteel doet het bedrijf voornamelijk in grootverpakking van 25 kg. Er zijn plannen in voorbereiding om ook in zakken van 2,5 tot 10 kg te verpakken.

Het bedrijfspand in Ittervoort

Vanaf het begin heeft Koval voor de aanvoer en de bezorging aan de klanten een contract met een vaste expediteur, de firma Geraedts uit Kessel. De heer Versluis: "Dit bedrijf is volledig ingespeeld op ons aanvoersysteem met containers. De firma is als het ware bij ons kind aan huis."

De laatste 12 jaren is de omzet van het bedrijf met sprongen omhoog gegaan, namelijk van 10.000 tot 74.000 ton consumptieaardappelen. De omzet van pootaardappelen bedraagt op jaarbasis rond 2500 ton, die voornamelijk afkomstig zijn van teeltgebieden in het Noorden van Nederland en Zeeuws-Vlaanderen. Volgens de heer Versluis is zijn bedrijf structureel gezien in staat binnen vijf jaar een jaaromzet van 100.000 ton te bereiken. "Maar dan zouden de aardappelprijzen niet nog meer moeten dalen dan de laatste jaren is gebeurd."

Koval heeft een sorteercapaciteit van 60 ton per uur. De lijn is volledig computergestuurd, vanaf de ontvangst tot en met de afvoer is elk deel van de productie geprogrammeerd. In de opslagruimten is plaats voor 20.000 ton aardappelen, waarvan de helft geheel automatisch wordt gevuld. In Boxmeer beschikt Koval nog over een extra opslagcapaciteit van 8000 ton.

De heer Versluis: "Voor de toekomst is ons beleid vooral gericht op de vergroting van de afzetmogelijkheden van nieuwe rassen, met name voor de verwerkende industrie en export. Verder zullen de kwaliteit en verzorging van het product onze grootste aandacht blijven vragen, zeker met het oog op het Europa van 1992. Door de enorme opkomst van de verwerkende industrie zijn we een beetje in slaap gesust. Daarom zal naar mijn mening in de komende jaren de vraag worden toegespitst waar we meer aardappelen kunnen verkopen en van welke kwaliteit."

Bron: Primeur 06 - Jaargang 03 - 23 september 1988


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.