Eerste Braziliaanse meloenen van het seizoen aangekomen in Rotterdamse haven

Vrijdag 16 september is het eerste conventionele koelschip met meloenen uit Brazilië aangekomen bij de fruitterminal van Rotterdam Fruit Wharf in de Rotterdamse haven, zo meldt de haven.

De fruitterminal van Rotterdam Fruit Wharf is (RFW) gelegen in de Merwehaven en is een tussenstation voor fruit wat in de haven van Rotterdam aankomt. Europese fruitimporteurs importeren het verse fruit vanuit het zuidelijk halfrond en gebruiken hiervoor 40 reefercontainers of de gespecialiseerde koelschepen, die direct bij RFW aan de kades kunnen aanmeren.


Bob van Bruggen, IJsbreker TV

Wekelijkse dienst
Voor de meloenen vanuit Brazilië werden de laatste jaren alleen 40 reefer containers gebruikt. Maar dit seizoen heeft exporteur Agricola Famosa gemeend een andere modaliteit naast het overzeese transport met containers in te zetten. Met rederij GreenSea is er een wekelijkse trafiek geïmplementeerd met gespecialiseerde koelschepen vanuit Fortaleza naar Vigo in Spanje, Dover in Engeland en Rotterdam voor haar meloenen.  

Deze wekelijkse dienst naar Rotterdam komt aan bij RFW, waar direct na het lossen van het schip in één van de koelcellen, de fytosanitaire keuring en de douaneformaliteiten worden verzorgd. Daarna kunnen de meloenen het vrije verkeer in gebracht worden en naar een eindbestemming in Europa vervoerd worden. Het grote voordeel van deze dienst is dat de laadhaven Fortaleza direct verbonden wordt met de voornoemde loshavens in Europa, met als gevolg een uitermate snelle transittijd die de kwaliteit van de meloenen ten goede komt.


Bob van Bruggen, IJsbreker TV

Meloenseizoen
Het seizoen van de meloenen uit Brazilië begint nu het Europese seizoen afgelopen is. In de Nederlandse zomer worden er vooral meloenen uit Spanje geïmporteerd. Het Braziliaanse seizoen loopt vanaf september tot en met februari volgend jaar en RFW verwacht ongeveer 20 aankomsten van Greensea schepen. Dit is toch wel uniek te noemen is, aangezien de laatste jaren alleen 40 reefer containers gebruikt werken. 

Bron: Port of Rotterdam


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven