Rob Banken, Banken Champignons:

"Meerprijs verse paddenstoelen noodzakelijk, anders ontkomen we niet aan tekorten op de markt"

Tholen - De hoge kostprijs zorgt momenteel voor veel onrust in de paddenstoelensector. Vooral de hoge energieprijzen en arbeidskosten wegen zwaar voor de telers. Volgens voorzitter Tom van Wijk van de LTO-vakgroep Paddenstoelen komt de kostprijs van de teler momenteel op een niveau rond de 2 euro per kilo voor verse champignons.  

Ook Banken Champignons, marktleider in Nederland op het gebied van paddenstoelen, heeft te maken met de stijgende energielasten. "Omdat we in de productie van paddenstoelen een herfstachtig klimaat moeten nabootsen, is koeling en warmte noodzakelijk. In 2022 hebben we flinke perioden van zeer warm weer gekend, waardoor er extra elektriciteit benodigd was. Ook het thermisch reinigen van de productieruimten heeft door de gestegen gasprijzen tot extra kosten geleid", vertelt Rob Banken.

"Daarnaast zijn de gestegen energielasten en transportkosten ook in de grondstofkosten doorberekend, wat tot een enorme kostprijsstijging van een kilo paddenstoelen heeft geresulteerd", vervolgt Rob. "Naast dit alles zijn ook de arbeidslasten verder gestegen. Het blijft erg lastig om oogstmedewerkers te vinden, te huisvesten en te vervoeren. De champignonsector zal zo snel mogelijk een meerprijs moeten ontvangen om alle gestegen kosten te kunnen betalen, anders verwachten we onvoldoende beschikbaarheid van verse paddenstoelen."

Voor meer informatie:
Rob Banken
Banken Champignons
Tel: +31 24 36 67 422  
R.Banken@bankenchampignons.com
www.bankenchampignons.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.