Bayer. Pilze & Waldfrüchte

Goede herfstoogst van verse porcini's

Bayer. Pilze & Waldfrüchte Uwe Niklas kan van een zeer goed porciniseizoen genieten, deelt Lisa Niklas ons mee. In tegenstelling tot de afgelopen twee jaar heeft het bedrijf dit jaar een uitstekende oogst uit de Balkan ter beschikking. "We hadden op een goede herfstoogst gehoopt, vooral omdat de goederen momenteel niet alleen voor de versmarkt dienen, maar ook tot diepvries- en gedroogde producten verwerkt worden. Vooral de laatste twee segmenten worden sterk in prijs beïnvloed. In het voorjaar hadden we ook geen goede oogst, toen waren de paddenstoelen zeer sterk door wormen aangetast. Op de Balkan is de oogst momenteel echter zeer goed. De goederen zijn visueel aantrekkelijk en van een uitstekende kwaliteit; bovendien zijn er goede hoeveelheden beschikbaar. Het seizoen begon rond begin september", aldus Lisa. Afhankelijk van de wensen van de klant worden de porcini's gesneden of in zijn geheel aangeboden. 

Porcini's uit de bergen van de Balkan
Het grootste deel van de porcini's wordt uit de Balkan afgenomen, hoewel er ook beperkte hoeveelheden uit Polen beschikbaar zijn. De kwaliteit van het Poolse aanbod is volgens Lisa echter niet met die uit de Balkan te vergelijken. "De porcini's uit de bergen van de Balkan zijn heel mooi en stevig. Maar we nemen ook goederen uit de Balkan af die in andere gebieden groeien. Bovendien hebben we voor onze locatie in Roding-Neubäu een speciale vergunning voor de inkoop van paddenstoelen. Normaal gesproken mag men slechts tussen de één en twee kilogram per persoon per dag verzamelen. Degenen die de goederen aan ons leveren mogen echter ook meer verzamelen. De hoeveelheden zijn redelijk beheersbaar." Momenteel ligt de kiloprijs van porcini's zo'n 30 procent lager dan vorig jaar.

Goede kwaliteit stuit op een goede vraag
De vraag is momenteel zeer goed, omdat ook de kwaliteit zeer goed is. Dat er momenteel heel weinig cantharellen beschikbaar zijn helpt ook mee. "Restauranthouders stappen daarom over op porcini's. De vraag is zeer goed, zowel in de groothandel alsook in de retail, aangezien de prijzen ook niet te hoog zijn. Daarom kopen de consumenten niet alleen de kleine verpakkingen, maar ook de verpakkingen van 300 tot 400 gram", weet Lisa. Groothandelaren zijn nog steeds onze belangrijkste afnemers, aangezien de retail in dit productsegment wat voorzichtiger is vanwege de houdbaarheid van het product. "Maar er zijn wel retailers die acties houden en waar we ronduit positieve reacties van krijgen." Voor de groothandel biedt het bedrijf de goederen in kratjes van 1, 2 en 3 kg aan.

Paddenstoelen als luxeproduct en alternatief voor vlees
Paddenstoelen zijn volgens Lisa in feite een luxeproduct, waardoor ze juist betaalbaar moeten blijven voor de consumenten. De huidige situatie mag niet worden gebruikt om meer te vragen dan nodig is, aldus Lisa. "Paddenstoelen worden echter ook als alternatief voor vlees gebruikt en zijn vergeleken bij vlees ook relatief goedkoop."

Veel orders voor diepvriespaddenstoelen en gedroogde paddenstoelen
De verkoop van diepvries- en gedroogde paddenstoelen ontwikkelt zich ook zeer goed, aldus Lisa. "Wij stellen een grote vraag naar gedroogde paddenstoelen vast, aangezien we voor dit productsegment zeer veel orders ontvangen. In het diepvriessegment moet men natuurlijk afwachten hoe de vraag zich ontwikkelt als gevolg van de stijgende energieprijzen." Momenteel is de vraag naar diepgevroren paddenstoelen zowel in de retail als in de groothandel ronduit positief.

In alle segmenten is het voor het bedrijf belangrijk om het kwaliteitsniveau te kunnen handhaven. "Dat wij hierin slagen, blijkt uit de tevredenheid van onze klanten. Daarvoor werken we ook met jarenlange klanten samen. Maar ook nieuwe klanten blijven ons trouw", zegt Lisa tot slot. 

Foto's: Pilze Niklas

Voor meer informatie:
Lisa Niklas
Bayer. Pilze & Waldfrüchte Uwe Niklas GmbH
Einsiedlerweg 60
D-93426 Roding, Duitsland
Tel: +49 9469 94040
info@pilze-niklas.de  
www.pilze-niklas.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven