Sergio Orobal van Catman Fresh (Spanje):

"Meer vraag naar Satsuma's dan aanbod"

Het Spaanse mandarijnenseizoen is in de tweede week van september van start gegaan met de eerste Iwasaki’s en Okitsu’s. Over ongeveer 2 of 3 weken zijn de Owari’s aan de beurt, ook van de Satsuma-groep. De beschikbaarheid is laag, maar de vraag is goed. Ondertussen laten de clementines nog op zich wachten door een gebrek aan kleuring. 

"Vanwege de beperkte winstmarges van de afgelopen jaren hebben veel telers besloten hun vroege Satsuma’s te rooien. Vroeger vonden ze gretig aftrek in het Verenigd Koninkrijk, maar de Britse interesse is beetje bij beetje vervaagd en nu zijn ze voornamelijk bestemd voor de Scandinavische landen", zegt Sergio Orobal, manager van Catman Fresh uit de provincie Alicante. "Dit jaar hebben we dus minder areaal en ook de opbrengsten per hectare zijn lager, waardoor de Satsuma's het goed doen op de markt. De vraag is momenteel groter dan het aanbod", vertelt hij.

Daarentegen loopt de rijping van de eerste Marisol, Clemenrubi en Oronules clementines vertraging op, waarvan men dit seizoen lagere volumes verwacht, al geldt dat ook voor de rest van de clementine- en mandarijnenrassen, met uitzondering van Clemenules.

"Over het algemeen is de opbrengst per hectare laag. De daling is uiteindelijk groter dan wat de peilingen deden vermoeden. Dat zie je vooral bij vroege clementines zoals Oronules. Alleen bij Clemenules is er een herstel van de volumes merkbaar, namelijk tussen de 8 en 10%, maar vorig jaar was dan ook desastreus door cotonet en hagelschade", legt Sergio Orobal uit. "De behandelingen tegen cotonet zijn dit jaar doeltreffend gebleken, maar aan de andere kant hebben ze de natuurlijke vijanden van een andere plaag, met name spint, geëlimineerd. Die plaag zie je nu vaak op clementinepercelen in de provincie Castellón en de kosten voor de bestrijding ervan nemen toe."


Sergio Orobal, manager van Catman Fresh, samen met zijn collega van de commerciële afdeling, María C. García, op Fruit Attraction 2021. 

"Aan de andere kant zal er dit jaar ook een tekort zijn aan grote maten, zowel bij clementines als bij de rest van het citrus, omdat de hete en droge zomer de groei van het fruit heeft geremd. In het geval van sinaasappelen maken de irrigatiebeperkingen in Andalusië, het belangrijkste sinaasappelgebied in Spanje, als gevolg van de alarmerende daling van de waterreserves, het moeilijk om partijen met grote kalibers te vinden." 

"Hoewel we al vraag hebben om met de eerste clementines te beginnen, is er door het gebrek aan kou 's nachts nog geen voldoende kleuring van de schil. De eerste oogst zal met minstens een week worden uitgesteld. Net als de Satsuma’s concurreren de vroege clementines niet rechtstreeks met het premiumproduct van overzee, maar zijn ze eerder gericht op de standaardkwaliteits-markten", zegt de manager van Catman Fresh, die goede verwachtingen koestert voor zijn eigen mandarijnenras Queen, dat van half januari tot eind maart op de markt wordt gebracht. "Het valt steeds meer in de smaak."

En 29 años no se ha visto una campaña de clementina como la actual”

Een van de grootste uitdagingen voor Sergio Orobal ligt in de stijging van de kosten en hoe deze de prijzen zullen beïnvloeden. "De teelt- en verwerkingskosten zijn tussen de 25 en 30% gestegen en we moeten de verkoopprijzen verhogen zodat zowel teler als handelaar winst kunnen maken. Aan de andere kant zal er veel druk komen van supermarktketens, die vrezen voor een daling van de consumptie door het effect van de inflatie. Om geen omzet te verliezen, zullen ze voor lage prijzen in het schap willen zorgen." 

Ook de export naar landen buiten de EU zal dit jaar moeilijker worden, vooral naar Noord-Amerika. "De tarieven voor containers naar Canada of de Verenigde Staten zijn omhooggeschoten. Nog geen twee jaar geleden kostte het € 5.000 om een container vanuit Valencia naar Toronto te zenden. Vorig seizoen was dat ongeveer € 8.000 en dit jaar spreken we over € 14.500. Dat maakt het voor onze klanten natuurlijk veel duurder en dat maakt ons minder concurrerend ten opzichte van het Californische citrus, want de prijs van wegvervoer is niet zo hard gestegen. Er komt een ingewikkeld citrusseizoen aan", besluit de manager van Catman Fresh.

Voor meer informatie:
Sergio Orobal
Catman Fresh
Camino de Iryda, s/n
03190 Pilar de la Horadada (Alicante) - Spanje
Tel: +34 966 747 902
sergio@catmanfresh.com
www.catmanfresh.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven