SA Harvest stuurt bijna 100 ton citrus naar voedselonzekere gemeenschappen

"Toch nog iets positiefs na een vreselijk citrusseizoen"

Toen SA Harvest op FreshPlaza las over citrus die in de Sundays River Valley werden gedumpt, zagen ze al snel hoe daar kansen in zaten.

Rechts: vrachtwagens en kleine pick-ups (bakkies) die citrus ophalen ten behoeve van maatschappelijke organisaties en gaarkeukens.

"We zijn overstelpt door donaties van citrus, dankzij de vrijgevigheid van vier telers in de Oost- en Westkaap: JAT Fruit, Mimosa Packhouse, Stettyn Family Vineyards en Stanfarm," zegt Ali Conn van SA Harvest.

"Er is maar liefst 88 ton citrus ingezameld door onze vrachtwagens, bijgestaan door twee van onze begunstigden, Guardians of the National Treasure en HewLin Compassion."

De organisatie heeft een groeiende groep partners bijeengebracht, zowel telers als andere bedrijven, om de distributie van voedsel aan voedselonzekere gemeenschappen te organiseren.


Zeer grote citrusoogst
JAT Fruit uit Worcester, plaatselijke handelaar in Denau mandarijnen, doneerde 26 ton aan SA Harvest voor distributie aan gaarkeukens en gemeenschappen in het gebied rond Kaapstad.

Johnnie Theron van JAT Fruit legt uit dat geven aan de gemeenschap deel uitmaakt van de cultuur in Denau. Hij zegt dat de oogst van mandarijnen uit de Westkaap dit jaar zo groot was, na jaren van expansie, dat zelfs de straatventers het bedrijf minder vaak bezochten om klasse III fruit te kopen. Toen SA Harvest werd benaderd met het aanbod om het fruit op te halen, aarzelden ze niet.

Foto's geleverd door SA Harvest

"Bijna elke dag of om de dag worden verschillende kerken en welzijnsorganisaties door SA Harvest doorverwezen om citrus bij ons op te halen," zegt C.J. Meiring, vierde generatie citrusteler uit de Sundays River Valley, Oost-Kaap en algemeen directeur van Mimosa Packhouse.

"Dit is fruit dat we dit jaar niet kunnen exporteren. We hebben dit jaar een overweldigende hoeveelheid klasse III fruit gehad, geschikt voor de lokale markt. De kwaliteit is goed, er is niets mis mee en het is gewassen, maar we hebben meer klasse III gehad dan ooit tevoren. Dit houdt rechtstreeks verband met de strenge eisen van de exportmarkt en de overproductie."

C.J. merkt op dat dit fruit voorheen waarschijnlijk als klasse II zou zijn geëxporteerd, maar dit jaar waren de sinaasappel-, mandarijnen- en citroenenopbrengsten in de Sundays River Valley zeer groot.

Mimosa Packhouse, in haar eerste seizoen, heeft via SA Harvest in drie weken tijd 50 ton (25 bakken) gedoneerd aan verschillende kerkelijke organisaties in Port Elizabeth en Uitenhage.

"We hadden zeker meer kunnen geven, maar helaas zijn er niet genoeg grote vrachtwagens," zegt hij.

Deze week zijn de Valencia's klaar en volgende week de citroenen - zonder de staking in de Sundays River Valley van een paar maanden geleden, zouden ze nu klaar zijn geweest.


"Ik heb nog nooit zo'n rotseizoen gehad als dit jaar," zegt CJ, "daarom is het zo fijn dat we in ieder geval iets kunnen bijdragen aan liefdadigheid en voedselzekerheid."

Voor meer informatie:
Margolite Williams
SA Harvest
Tel: +27 79 495 4433
margolite@saharvest.org
https://saharvest.org/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven