Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brussel keurt uitzonderingen op groenten- en fruitwetgeving goed vanwege oorlog in Oekraïne

Woensdag is in het Publicatieblad van de Europese Unie (PBEU) Gedelegeerde Verordening 2022/1623 gepubliceerd. Deze verordening keurt uitzonderingen op Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/891 voor het jaar 2022 goed. Deze hebben betrekking tot de waarde van de in de handel gebrachte productie, nationale strategieën en de terugvordering van de financiële steun van de Unie voor meerjarige verbintenissen in de sector groenten en fruit als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Een van de goedgekeurde uitzonderingen luidt: "Indien de waarde van een product met ten minste 35% wordt verminderd en deze vermindering plaatsvindt om redenen die buiten de verantwoordelijkheid en de controle van de telersvereniging vallen, wordt de waarde van de teelt van dat product geacht 100% van de waarde daarvan in de vorige referentieperiode te vertegenwoordigen."

Een andere uitzondering is dat "de lidstaten niet verplicht zijn om in hun nationale strategieën de maximumpercentages van het actiefonds vast te stellen die aan elke afzonderlijke maatregel of soort actie kunnen worden besteed, teneinde een evenwicht tussen de verschillende maatregelen te waarborgen."

De derde uitzondering is dat het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) geen vergoeding krijgt voor de financiële steun van de Europese Unie voor meerjarige verbintenissen - zoals milieuacties - indien de langetermijndoelstellingen en -baten daarvan niet tegen 2022 kunnen worden bereikt vanwege de oorlog in Oekraïne.

Bron: efeagro.com 

Publicatiedatum: