Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frutinter

"Sinaasappelen verliezen en mandarijnen winnen terrein"

Het Spaanse citrusseizoen begint met de oogst van Satsuma-mandarijnen en vroege clementines. "We begonnen halverwege week 38 met de eerste Clemenrubí en Orogros met blad. De oogst is niet vertraagd, maar we hebben wat koud weer nodig voor een betere kleuring en dus een groter aanbod op de markten", zegt Javier Usó, manager van Frutinter.

Het bedrijf uit Castellon is gespecialiseerd in de afzet van citrus, en in mindere mate ook van meloen en watermeloen. In het seizoen 2021-2022 verkocht het bedrijf van de 143.380 ton groenten en fruit, 111.125 ton citrus en 20.682 ton meloen en watermeloen. Het bedrijf verkoopt 70-75% van zijn citrus in Spanje en de rest wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Europese landen zoals Frankrijk, Italië, Polen, Duitsland, Hongarije, de Baltische landen, enz. Het verscheept ook naar verder weg gelegen landen in Azië, het Midden-Oosten en Midden-Amerika.

Volgens Javier Usó "wordt verwacht dat de opbrengst per hectare van Clemenules en varianten daarvan hoger zal zijn dan vorig jaar, toen deze zeer laag was. We verwachten zeker 10% meer opbrengst. Hoewel het ook waar is dat de rassen die eraan voorafgaan en de rassen die erop volgen een daling zullen ondervinden; de daling zal echter niet zo groot zijn voor de late rassen. Tot dusverre wijzen de ramingen erop dat mandarijnen en clementines een totale daling van ongeveer 9,8% zullen kennen."

Usó voegde eraan toe dat "we voorlopig nog steeds het risico lopen te worden getroffen door stormen die de eindoogst zouden kunnen schaden. Er moet ook worden opgemerkt dat, aangezien het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen steeds meer wordt beperkt, er plagen zijn die ons hardnekkiger treffen, zoals de spintmijt, die dit jaar een echt probleem zal vormen. Er zijn veel percelen waar spint voorkomt, maar we mogen ook de aanwezigheid van de beroemde Zuid-Afrikaanse cotonet niet vergeten."

Volgens de manager van Frutinter worden de eerste Spaanse mandarijnen en clementines met belangstelling ontvangen op de binnenlandse markt, hoewel er in de rest van Europa nog een aanzienlijk aanbod van overzees fruit is. "Er is zeker gretigheid bij de start van het Spaanse citrusseizoen. Als in Spanje de binnenlandse citrus van start gaat, wordt er snel gereageerd en verdwijnen de overzeese mandarijnen. In Europa is dat niet het geval. Als overzeese mandarijnen de juiste maat en een goede kleur en smaak hebben, kunnen zij het opnemen tegen de vroege Spaanse rassen, die over het algemeen kleiner zijn en daardoor minder aantrekkelijk zijn voor de consument."


Javier Usó, manager van Frutinter.

De eerste clementines van het bedrijf zijn vooral bestemd voor de Spaanse markt, maar ook voor de Franse en Italiaanse markt. "Als de clementines binnenkomen, is er een uitbreiding van de export naar de rest van Europa, met een sterke aanwezigheid in het centrale en noordelijke deel van het continent", zegt Javier Usó. "Het is moeilijk te voorspellen hoe de vraag naar sinaasappelen en mandarijnen zal zijn, binnen een context van inflatie, hoe de consumenten zich zullen gedragen. Bij Frutinter merken we wel dat sinaasappels terrein verliezen, terwijl de mandarijnenconsumptie daarentegen stijgt, ook buiten de koude seizoenen."

"Ondertussen wordt de binnenkomst van Zuid-Afrikaanse citrus in de EU (en dan hebben we het vooral over sinaasappelen) vertraagd door havencontroles vanwege de verplichte koudebehandeling, dus het kan zijn dat er op Europees niveau een conflict zal zijn met de start van de Spaanse oogst als alle containers die in de havens worden vastgehouden, worden toegelaten," waarschuwt Javier Usó.

Groeiende interesse voor clementines met Zero Nitrate Footprint-certificaat
Vorig seizoen was het eerste seizoen waarin Frutinter clementines met een Zero Nitrate Footprint certificering op de markt bracht. "Laten we zeggen dat de belangstelling van klanten zeer groot was en dat veel mensen dit fruit steunen vanwege het streven naar duurzaamheid in de hele teeltcyclus. Natuurlijk is de gecertificeerde clementine-productie voorlopig nog niet hoog, omdat deze eerste fase alleen bij wijze van test is uitgevoerd. Samen met de ontwikkeling van slimme teelt zullen deze bevredigende resultaten het gebruik van deze teeltmethode waarschijnlijk vergroten."

Andere telers kunnen deze certificering aanvragen. Het is zelfs een van de redenen voor het werk dat Frutinter samen met de Polytechnische Universiteit van Valencia doet. "Het redden van de aquifers van ons gebied in Castellon, die sterk vervuild zijn met nitraten, is een van de doelstellingen die met deze certificering worden nagestreefd. Deze technologie is al bekend bij irrigatieverenigingen en telersverenigingen in verschillende gebieden van Castellon, die allemaal de voordelen ervan inzagen. Naast een verhoging van de productie en de maten zien we een vermindering van 65% van het gebruik van stikstofmeststoffen. Bovendien worden nieuwe irrigatietechnieken toegepast die het gemakkelijker maken om aan de behoeften van de planten te voldoen."

Voor meer informatie:
Vicente Mingarro
Frutinter
Tel: +34 964 506310
mkventas@frutinter.com
www.frutinter.com

Publicatiedatum: