Nanobubbles helpen bij zoutuitspoeling door betere infiltratie van water in notenteelt

Maricopa Orchards is een familiebedrijf in Fresno, Californië (VS) dat vooral pistachenoten en amandelen teelt. Het bedrijf was in staat om infiltratie van water in de bodem te verbeteren, wat bijdroeg aan uitspoeling van zout, na installatie van een Moleaer XTB™ nanobubble-generator met zuurstof-nanobubbles.

Het probleem: zouten in de bodem
Zoals de meeste teeltbedrijven in de Sacramento-delta heeft Maricopa te maken met lagere watertoewijzingen, toegenomen droogte en minder goede bodemomstandigheden door hogere concentraties zouten als natrium, boor, chloor en waterstofcarbonaat, die binnenkomen met bronwater. Een hoog zoutgehalte in de bodem heeft een negatieve invloed op plantgezondheid en is een oorzaak van lagere opbrengsten.

Een gebruikelijke manier om hoge zoutgehaltes te bestrijden, is om de zouten onder de wortelzone uit te spoelen, maar door slechte infiltratie van water was dat niet altijd mogelijk. In plaats daarvan voegde Maricopa gips toe aan de bodem om kleideeltjes af te breken en infiltratie te verbeteren. Dit proces kan hoge kosten met zich meebrengen aan materiaal en arbeid, en te veel toevoeging van gips kan leiden tot afbraak van goede voedingsstoffen als magnesium, ijzer en mangaan.

Maricopa ging op zoek naar een duurzame manier om betere infiltratie te krijgen, bodemgezondheid te verbeteren en zouten uit te spoelen onder de wortelzone, om de gezondheid van hun notenbomen en de kwaliteit van het gewas te verbeteren.

De voordelen van nanobubbles
Joe Coelho, agronoom bij Maricopa, koos voor Moleaer’s nanobubble-technologie als kostenbesparende oplossing omdat het meerdere voordelen heeft, waaronder:

  • Vermindering van oppervlaktespanning van water, zodat het water gemakkelijker kan doordringen en infiltreren in de bodem
  • Verbeterde flocculatie (oftewel het aggregaat van kleideeltjes) in de bodem, wat leidt tot verbeterde bodemstructuur en minder bodemverdichting
  • Grotere ionenmobiliteit van voedingsstoffen in de bodem
  • Hogere opgeloste zuurstofniveaus (DO) in irrigatiewater
  • Verbeterde hygiëne van het irrigatiesysteem door bestrijding van pathogenen en biofilm

Tijdens een proefperiode in een van de zoutste gedeeltes van het bedrijf monitorde Coelho de omstandigheden in de bodem, waaronder vocht, infiltratie en zoutniveaus op verschillende diepten. De nanobubble-generator werd direct aangesloten op het druppelirrigatiesysteem met een zuurstoftank voor puur zuurstofgas. Zuurstof-nanobubbles werden vervolgens direct in het irrigatiesysteem geïnjecteerd, rond 10 rijen met 40 bomen per rij.

Coelho zag hoe het met nanobubbles verrijkte water kon infiltreren tot een diepte van 117 centimeter, vergeleken met slechts 66 voor het controlewater. Daarbij zag Joe dat het bodemprofiel van 117 centimeter zoutvrij was, wat aantoonde dat nanobubbles bijdroegen aan het uitspoelen van de zouten onder de wortelzone door bodemverdichting te verminderen, infiltratie te verbeteren en ionenmobiliteit te vergroten.

“De eerste resultaten lieten een significante verbetering zien in waterinfiltratie en zoutuitspoeling. Met de vele andere voordelen in gedachten, is de nanobubble-technologie van Moleaer zeer veelbelovend,” aldus Coelho. “Het product kan een allesomvattende oplossing zijn voor problemen veroorzaakt door zout in bodem en water.”

Voor meer informatie:
Moleaer
info@moleaer.com 
www.moleaer.com       


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven