Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tunesische 'hangende tuinen' leveren uitstekende vijgen

Hoog in de heuvels van het noordwesten van Tunesië verzorgen telers duizenden vijgenbomen met een uniek systeem van terrassen waarvan ze hopen dat het ze zal beschermen tegen steeds hevigere droogtes. Maar de zogenaamde "hangende tuinen" van Djebba El Olia zijn in 2022 op de proef gesteld toen het Noord-Afrikaanse land de heetste julimaand sinds de jaren 1950 beleefde. Dat heeft een lange droogte verergerd waardoor de reservoirs van Tunesië nog maar een derde van hun capaciteit hebben.

De tuinen krijgen water uit twee bronnen hoog in de bergen. Het water wordt naar de boomgaarden geleid via een netwerk van kanalen die op gezette tijden worden geopend en gesloten, afhankelijk van de grootte van de boomgaard.

Cruciaal is dat een grote verscheidenheid aan gewassen zorgt voor veerkracht en geïntegreerde ongediertebestrijding, in tegenstelling tot de monoculturen die de moderne agricultuur domineren en grote hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben om te overleven.

"We telen vijgen, maar ook andere bomen zoals kweeperen, olijven en granaatappels, en daaronder planten we een breed scala aan groenten en peulvruchten," zei Farida Djebbi terwijl insecten zoemden tussen de bloemen van tijm, munt en rozemarijn. Djebbi wees op enkele kanalen die de 300 hectare steil aflopende boomgaarden in het gebied irrigeren.

In 2020 erkende de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) het systeem als een voorbeeld van "innovatieve en veerkrachtige agrobosbouw" en voegde het toe aan een elitelijst van slechts 67 "wereldwijd belangrijke agrarische erfgoedsystemen".

De FAO prees de diversiteit van de lokale gewasvariëteiten die de telers in het gebied verbouwen, evenals hun gebruik van wilde planten om potentiële plagen af te weren.

Teler Lotfi El Zarmani zegt dat er ook steeds meer vraag is naar Djebba-vijgen, die in 2012 een beschermde oorsprongsbenaming kregen van het ministerie van Landbouw - nog steeds het enige Tunesische fruit dat deze certificering geniet. "Deze vijgen hebben een goede reputatie, de export is gemakkelijker geworden, en ze brengen hogere prijzen op," zei Zarmani, die eraan toevoegde dat de meeste export naar de Golf of buurland Libië gaat.

Bron: globaltimes.cn

Publicatiedatum: