Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
elektriciteitsnet staat op instorten

Zuid-Afrikaanse elektriciteitscrisis is existentiële bedreiging

De Zuid-Afrikanen zijn verbijsterd dat het door de staat gecontroleerde Eskom vraagt om een verhoging van de elektriciteitstarieven met 32%, terwijl het land een derde van de dag (in sommige gebieden zelfs langer) te kampen heeft met stroomonderbrekingen.

Het bedrijf aarzelt tussen fase 5 en fase 6 van loadshedding, een gepland programma van stroomonderbrekingen om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten. Dit is nodig omdat diverse kolencentrales en de enige kernreactor van het land met storingen kampen.

De leider van de belangrijkste oppositiepartij heeft deze week een verklaring afgelegd waarin hij zegt: "Zuid-Afrika zit midden in een elektriciteitscrisis die dreigt te destabiliseren wat er nog over is van onze economie en onze maatschappij."

En terwijl de CEO en COO van Eskom eindelijk zijn begonnen hun taalgebruik aan te passen om de ernst van de situatie weer te geven - met woorden als "catastrofe" in hun persconferenties - kan hetzelfde niet worden gezegd van president Ramaphosa, minister Mantashe of minister Gordhan, beweert John Steenhuizen, leider van de Democratische Alliantie.

De oppositiepartij stelt voor een onafhankelijke industrie-expert aan te stellen om de energieproductie over te nemen, 'zodat de Zuid-Afrikanen op de goedkoopste en snelste manier uit deze puinhoop kunnen komen."

Vier keer per dag stroomuitval
Zonnepanelen zijn op grote schaal geïnstalleerd door telers, maar de elektriciteitsbehoefte van irrigatiepompen en koelapparatuur is groter dan wat er momenteel op deze manier kan worden opgewekt of opgeslagen.

Een koelhuis voor fruit meldde aan FreshPlaza dat het tijdens loadshedding 300 liter diesel per uur verbruikt. Een distributiecentrum voor de retailhandel in Gauteng zegt 600 liter per uur te verbruiken. De dieselkosten lopen op tot miljoenen Rand.

De inwoners van Gauteng zijn gewaarschuwd voor een lagere waterdruk, omdat ook pompstations door de stroomuitval worden getroffen. Kleine bedrijven bezwijken onder de inkomstenderving en de kosten van extra energiemaatregelen.

Publicatiedatum: