Ingevroren shiitake-stammen

Telers kunnen binnen 15 dagen de eerste verse shiitakes oogsten

Imperial Garden Biotech voorziet de wereldwijde markt voor speciale paddenstoelen en shiitakes van ingevroren shiitake-stammen die kunnen worden gebruikt om verse shiitakes te kweken. In dit artikel deelt Harrison Feng, directeur van het bedrijf, wat praktische informatie over het starten en onderhouden van een shiitake-kwekerij.

Harrison: "De basisvereisten zijn een teeltfaciliteit uitgerust met verwarming, koeling en irrigatiesystemen, waarin temperatuur, vochtigheid en CO2-niveaus kunnen worden geregeld. De faciliteit kan een kas, magazijn of ander type gebouw zijn, maar zal wel moeten worden aangepast voor de teelt van shiitake."

"Afhankelijk van de verschillende shiitake-rassen adviseren wij meestal om de temperatuur niet boven de 25 graden te laten komen. We geven normaal gesproken gedetailleerde instructies wanneer klanten bij ons hun bestellingen voor shiitake-stammen plaatsen," vervolgt Harrison: "Doorgaans kunnen klanten hun eerste verse shiitakes binnen 15 dagen oogsten, als alle kweekomstandigheden op elkaar zijn afgestemd. Ons bedrijf levert shiitake-stammen op basis van regionale voorkeuren en de lokale markt. We hebben drie verschillende soorten in huis." 

Opbrengst en teelt
Afhankelijk van de ervaring van de klant en de teeltfaciliteit levert één shiitake-stam doorgaans 700 gram verse shiitake per keer op. Ervaring met teelt in het algemeen en het opzetten van een faciliteit als deze zijn natuurlijk belangrijk voor de opbrengst. Het kan bepalend zijn voor de opbrengst als telers geen ervaring hebben."

Elke shiitake-stam kan drie tot vier opbrengsten leveren, maar omdat de opbrengst na de eerste oogst lager is en de arbeidskosten in sommige landen duur zijn, oogsten de meeste klanten op de Europese markt slechts twee keer.

Versheid is de sleutel
Harrison raadt telers sterk aan ervoor te zorgen dat ze klanten hebben die de verse shiitake direct na de oogst kunnen overnemen. Na de oogst moet shiitake in een koelcel van ongeveer 0 graden worden bewaard om vers te blijven. Als er geen kopers zijn, kunnen er voorraadproblemen ontstaan.

"In het algemeen adviseren wij onze telers dat zij een duidelijk inzicht hebben in hun klanten. Onze telers moeten stabiele kopers hebben die de verse shiitake kunnen afnemen op het moment dat ze klaar zijn voor de oogst. Met onze kwaliteitsstammen kan de eerste oogst binnen vijftien dagen plaatsvinden; voor die tijd moet de volgende stap in de toeleveringsketen al zijn gezet! Ons bedrijf is momenteel China's nummer 2 leverancier van shiitake-stammen wereldwijd. We exporteren naar veertien verschillende landen en we blijven nog steeds groeien."

Voor meer informatie:
Harrison Feng
Shandong Imperial Garden Biotech
sales@igshiitake.com   
www.igshiitake.com    
www.globalshiitake.com   (binnenkort in de lucht)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven