Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energiecrisis raakt akkerbouw en vollegrondsgroente

Niet komende winter, maar nu al worden iedere dag de gevolgen van de energieprijzen steeds pijnlijker duidelijk. Door de aanhoudend hoge energieprijzen dreigt ook een groot aantal land- en tuinbouwbedrijven op korte termijn in continuïteitsproblemen te komen, zo meldt ZLTO. Snelle actie is nodig om de (agrarische) gasvraag te reduceren en energielasten draagbaar te maken. Die noodklok luiden Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland bij de Tweede Kamer.

Meer en duurder eten uit het buitenland
De gestegen energie- en grondstofkosten raken de volledige Nederlandse land- en tuinbouwproductie. Inmiddels begint het nieuwe teeltseizoen en staan telers voor een ingrijpende keuze: ze stoppen tijdelijk met het telen van hun gewassen. Ook de oogst van open teelten, zoals aardappelen, wortelen en uien, staat onder druk. Deze gewassen worden geoogst en gekoeld opgeslagen voor consumptie in de winter en het voorjaar. Door de huidige energieprijzen stijgen deze opslagkosten aanzienlijk. Deze hoge kosten zijn niet door te berekenen in de verkoopprijzen.

Nieuwe energie voor de land- en tuinbouw
In Nederland hebben we de afgelopen jaren fors ingezet op de energietransitie, maar daarbij zijn leveringszekerheid en betaalbaarheid van energie uit het oog verloren. Diversificatie van energiebronnen in Europa is daarom nu noodzakelijk om het energieaanbod te vergroten. De land- en tuinbouw kan een grote rol spelen om de opwek van duurzame energie nationaal een sterke impuls te vervullen. De aanpassing van de SDE++ er voor zorgen dat productie en gebruik van duurzame energie op het boerenerf financieel weer rendabel wordt. Dit kan op korte termijn al tot grote gasbesparingen leiden.

Zonder liquiditeit geen vergroening
Veel telers zitten in liquiditeitsproblemen door de extreem hoge energieprijzen. In maart 2022 heeft de Europese Commissie een pakket aangekondigd om de sector in deze noodsituatie te ondersteunen. Telers zouden daardoor tijdelijk steun, via de Borgstellingskrediet voor de Landbouw, kunnen ontvangen om de verduurzamingsslag te maken. Momenteel maakt Nederland nog geen gebruik van dit EU-pakket. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie doordat de kostprijzen voor de Nederlandse boeren tuinders fors hoger zijn dan die voor hun Europese concurrent.

Bron: ZLTO

Publicatiedatum: