Annelie Haumann & Christine Hanekom – Stems Fruit

"Spaanse steenfruitconsument wil alleen het beste"

"Stems Fruit kijkt ernaar uit haar klanten te ontmoeten op Fruit Attraction Madrid, na de periode van lange afwezigheid," zegt Annelie Haumann, managing director van Stems Fruit.

Spanje is een belangrijke markt voor deze Zuid-Afrikaanse steenfruitspecialist die 15% van haar pruimen, 11% van haar abrikozen, 7% van haar perziken en 6% van haar nectarines naar diverse Spaanse ontvangers stuurt.

"Stems producten zijn verkrijgbaar bij Grupo Fernandez/Eurofrutas en Bargosa, die zowel aan Spaanse als Portugese groothandelaren en retailers leveren. Wij leveren ook rechtstreeks aan San Lucar en Pingo Doce", aldus Annelie.

Steenfruit is een complex product. Zuid-Afrika is er van november tot eind mei een van de grootste leveranciers aan Europa van, met Chili als grootste concurrent in deze periode.

Enthousiast over nieuwe, roodvlezige premium pruimensoorten
"Spaanse consumenten hebben waardering voor steenfruit van hoge kwaliteit," merkt ze op, "De kosten van geïmporteerd fruit liggen aanzienlijk hoger dan die van Spaans steenfruit dat in de zomer lokaal wordt geteeld. Zo wordt de lat natuurlijk hoger gelegd: consumenten eisen een topklasse product dat niet er alleen goed uitziet, maar ook een uitzonderlijke eetkwaliteit heeft."

Hun Spaanse klanten eisen groot fruit. "Bij perzik en nectarine kijken we naar kaliber A en groter," zegt Christine Hanekom, Commercieel Manager bij het in 2011 opgerichte bedrijf uit Paarl.

"Er is ook een grote vraag naar pruimen met rode, zwarte en gele schil, met een voorkeur voor kaliber AAA en AA; er worden ook beperkte volumes A, AAAA en 5A's verkocht. Aangezien de Spaanse consument grotere maten en een goede eetkwaliteit verlangen, nemen de volumes die vanuit Zuid-Afrika naar deze markt worden verscheept normaal gesproken toe in het midden tot het einde van het seizoen," merkt zij op.

Zij voegt eraan toe dat ze enthousiast is over hun aanbod van de nieuwe premium pruimensoorten met rood vruchtvlees die door de Spaanse consument zeker zullen worden gewaardeerd.

Spanje is ook een belangrijke producent van platte perziken, waarnaar ook een goede vraag is. Het Zuid-Afrikaanse aanbod is momenteel nog beperkt, maar in de toekomst kan er zeker groei worden verwacht.

Logistieke problemen
"Tijdens het afgelopen seizoen zorgden logistieke uitdagingen voor een aanzienlijk langere reistijd van ons fruit, waardoor de kwaliteit drastisch afnam", zegt Annelie over de oogst, die aanvankelijk veel indruk maakte.

"Als gevolg daarvan werd het netto-inkomen van onze telers echt zwaar getroffen, wat nog werd verergerd door de oorlog in Rusland die de Europese markt verder onder druk zette. Zuid-Afrikaans en Chileens steenfruit, bestemd voor Rusland, moest in allerijl in Rotterdam worden gelost."

De talloze uitdagingen van de afgelopen twee seizoenen, nog verergerd door stijgende inputkosten en marginale opbrengsten, hebben onvermijdelijk hun tol geëist van de Zuid-Afrikaanse steenfruitteelt.

"Bovenstaande omstandigheden dwongen de Zuid-Afrikaanse sector tot een serieuze heroverweging van het huidige steenfruitaanbod op het gebied van variëteiten, maten, houdbaarheid en eetkwaliteit", merkt zij op.

Tijdens Fruit Attraction Madrid zal Stems Fruit verkrijgbaar zijn op de Zuid-Afrikaanse stand in Hal 6, C07.

Voor meer informatie :
Annelie Haumann
Stems Fruit
Tel: +27 21 860 3400
info@stemsfruit.co.za
www.stemsfruit.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven