Snacktomatenverpakking wint 'Carton of the Year 2022' prijs

Tijdens de sfeervolle Award Ceremony in Krakau op 15 september 2022 kregen de winnaars de meest prestigieuze prijs voor hun verpakkingsontwerp: de beste verpakkingen op de markt. 'Karton van het Jaar' ging naar General/Snack Tomatoes, door Rutgers Printing & Packaging Solutions gemaakt met karton van Stora Enso. Bij deze Award gaat het niet alleen om esthetiek, ook de functionaliteit moet overtuigend zijn voor de jury. En er was meteen nog een duidelijke winnaar: de circulaire economie.

De European Carton Excellence Award, de bekroning van opvallende verpakkingsconcepten die momenteel al succesvol zijn op de markt, is uitgegroeid tot een van de belangrijkste en meest prestigieuze prijzen voor verpakkingsontwerp in Europa. Dit jaar vond het 26e Award Gala van de European Carton Excellence Award voor het eerst plaats in Polen. 

Deze baanbrekende Award heeft zelf ook aan belang gewonnen: hij vestigt de aandacht op duurzame verpakkingsmogelijkheden voor de toekomst, die commercieel al zeer succesvol bleken. "De inzendingen tonen duidelijk het leiderschap aan van circulaire kartonoplossingen," aldus Winfried Mühling, General Manager van Pro Carton.

Satkar Gidda, voorzitter van de jury, was zeer enthousiast: "De jury kijkt naar de voordelen van een verpakking op het gebied van materiaalreductie, structureel ontwerp, merchandising en natuurlijk de ontvangst door en het voordeel voor de consument. Dit jaar merkten we op dat, terwijl we enkele jaren geleden veel inzendingen hadden die gericht waren op bedrukking, nieuwe druktechnieken en reliëf/texturen, we nu meer en meer verfijnde, slimme verpakkingen zien, die zeer doordacht zijn."

De hoofdprijzen werden toegekend aan de beste verpakkingen in zowel karton van nieuwe vezels als gerecycleerd karton, alsook aan de beste inzendingen voor de drie speciale prijzen: Duurzaamheid, Innovatie en Publieksprijs. Er werden ook vier Platinum en acht Gold Awards uitgereikt aan uitstekende verpakkingen die wat van de meest opwindende ontwikkelingen op de kartonmarkt belichtten en nieuwe manieren demonstreerden waarop karton minder duurzame verpakkingen kan vervangen.

Karton van het Jaar 2022 is "General/Snack Tomatoes" van Rutgers Printing & Packaging Solutions. De jury was er zeer van gecharmeerd: "Het ontwerp integreert de beweging van een menselijke hand op een natuurlijke manier, voor een erg handig gebruik. Het heeft een vergrendelingsmechanisme met een hoorbare 'klik', waardoor de consument zeker weet heeft dat de verpakking dicht is."

Naast deze eenmalige prijs ontvingen twee winnaars - een kartonverwerker en een kartonfabrikant - ook de Carton Excellence Cup, die vorig jaar voor het eerst werd geïntroduceerd. De trofee blijft een jaar lang bij de winnaars en wordt dan doorgegeven aan de winnaars van volgend jaar. De namen van alle vorige winnaars zijn in de trofee gegraveerd en zullen elk volgend jaar worden bijgewerkt. 

Bron: ProCarton 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven