François Bellivier, Capexo:

"Zorgt Mexico voor regulering van de Europese avocadohandel?"

Momenteel geldt voor alle op de avocadomarkt aanwezige herkomsten dat ze zich aan het einde van het seizoen bevinden: Colombia, Kenia, Zuid-Afrika en natuurlijk Peru; alleen al die herkomsten samen waren vorige week goed voor 80% van het aanbod. "De partijen worden kleiner. We hebben vooral grote maten en in Kenia valt het einde van het seizoen dit jaar eerder dan anders," vertelt ontwikkelingsmanager van het Franse Capexo François Bellivier.

Mogelijk een gebrek aan partijen in oktober
De Chileense marktdeelnemers zijn deze week wel al begonnen met laden, maar de partijen hebben de Europese markt nog niet bereikt. "Waarschijnlijk krijgen we over een maand, dus half oktober, wat meer partijen aangeleverd. De Mexicaanse marktdeelnemers zijn ook deze week begonnen met laden. Dit houdt in dat er de komende weken waarschijnlijk weinig partijen zullen zijn en mogelijk zelfs een gebrek aan partijen in oktober."

Een markt die door de hoge prijzen dreigt in te storten
Weinig partijen, en dus een gering aanbod, gaat echter vaak gepaard met hoge prijzen, die boven een bepaalde drempel de consumptie kunnen blokkeren en de markt volledig uit evenwicht kunnen brengen. "Dit is vooral zo, omdat we aan het begin van het seizoen staan en de eerste avocado's meestal niet van dezelfde kwaliteit zijn als die van het midden van het seizoen. Dit, in combinatie met te hoge prijzen, kan consumenten van de producten wegjagen. Als de situatie op de markt echter weer aantrekkelijk is, proberen de marktdeelnemers er weer producten naartoe te sturen. Hierdoor ontstaat het risico dat grote partijen tegenover een trage consumptie komen te staan die maken dat de markt instort."

Een Mexicaanse herkomst die het aanbod op de Europese markt zou kunnen versterken
Dit jaar zou de situatie op de markt echter heel anders kunnen worden. "Momenteel is de situatie op de Europese markt namelijk bijna even goed als die op de Amerikaanse. De waarde van de dollar is ook heel anders: vorig jaar kreeg men voor 1 dollar 1,17 euro en dit jaar, krijgt men 1 dollar voor 1 euro. Veel handelaren zullen hierdoor geneigd zijn zich als handelaren te gedragen en Mexicaanse handelaren zullen dit jaar waarschijnlijk uiteindelijk meer producten naar Europa sturen dan vorig jaar. Dit is vooral het geval, omdat de mediterrane herkomst dit jaar waarschijnlijk veel minder op de markt aanwezig zal zijn dan vorig jaar. Deze situatie zou ruimte kunnen laten voor de Mexicaanse herkomst, die volgens de prognoses dit jaar hierdoor de herkomst zou kunnen zijn, die de markt gaat reguleren. Er zijn echter ook onbekende factoren die de markt kunnen beïnvloeden. Denk dan aan de vervoersprijs en de ontwikkeling van de pariteit
$/€. Bovendien zijn de Amerikanen heel goed zelf in staat om hun consumptie te stimuleren."

Voor meer informatie: 
François Bellivier
Capexo
Tel.: +33 1 41 73 23 00  
Mob: +33 6 75 03 76 54 
f.bellivier@capexo.fr      
www.capexo.fr       


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven