Keniaanse avocado's later geoogst: betere maten en rijpheid

De avocadoteelt in Kenia bestaat voornamelijk uit de rassen Hass en Fuerte. Het hoogseizoen voor de Hass loopt van maart tot juli en heeft een kort laagseizoen in oktober, terwijl het seizoen van de Fuerte grofweg loopt van februari tot mei.

"Door het verbod op vroeg oogsten van avocado's zijn de maten en de rijpheid aanzienlijk verbeterd. We hadden ongeveer 65% aan groot fruit (maat 12 - 22) en 35% aan kleine maten," aldus Priscille King'ang'I, directeur van teler/exporteur KenyaFresh.

Door de verbeterde rijpheid werd het oliegehalte tussen de 23 en 24%, waardoor de kwaliteit van ons fruit verhoogd werd. We hebben geen klachten van consumenten ontvangen over onrijpe of grote verschillen in rijping. Deze trend zal een uitgesproken Keniaans avocadomerk creëren dat gedurende het hele seizoen concurrerend kan zijn."

De belangrijkste afzetmarkt voor Keniaanse avocado's zijn Nederland, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Met alternatieve markten in het Midden-Oosten, Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko en Egypte, is Rusland een belangrijke markt, vooral voor het Fuerte-ras. Maleisië en Hong Kong zijn veelbelovende markten voor het kleinere fruit.

"De markt werd zwaar getroffen door de oorlog in Oekraïne. De verkopen en de prijzen daalden tot zeer lage niveaus. We verwachten volgend jaar hogere volumes aan verkopen met de goede ontvangst van kwaliteitsfruit dit jaar."

Eerder dit jaar ging de Chinese markt voor Keniaanse avocado's open. Volgens Priscilla is dit een doorbraak voor de Keniaanse avocado's, omdat het een grote afzetmarkt biedt en een goed alternatief voor de Europese markt.

"Op dit moment passen we onze teeltbedrijven en pakhuizen aan om te voldoen aan de fytosanitaire eisen die de markt stelt. We zijn ervan overtuigd dat we aan deze normen zullen voldoen bij de start van het volgende seizoen. Vanaf de eerste leveringen was de feedback op de Keniaanse avocado's positief. We kijken ernaar uit om volgend seizoen aan de slag te gaan."

Voor meer informatie:
Ms Prisscilla King'ang'I
KenyaFresh
info@kenyafresh.co.ke

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven