Hebben telers in North Carolina hun zoete aardappeloogst teruggeschroefd?

De aanvoer van zoete aardappelen vanuit North Carolina is momenteel ruim, aangezien de sector overgaat van de oude naar de nieuwe oogst. "We hebben nog een goed aanbod van zoete aardappelen van de vorige oogst op de markt. We hebben zelf geen aanbod meer, maar de sector heeft nog wat meer aanbod dan wat de markt vraagt op dit moment," zegt Steven Ceccarelli, eigenaar van Farm Fresh Produce. "Je wilt van je oude voorraad af zijn op het moment dat je de nieuwe zoete aardappelen wilt oogsten en meestal is dat wat er gebeurt. Doorgaans start iedereen in de sector met oogsten rond Labor Day [5 september]."

Dit jaar start de oogst rustiger vanwege de overlap aan aanbod. Ceccarelli geeft aan dat historisch gezien sommige telers eind augustus al beginnen. In de komende 10 dagen, zal de zoete aardappelensector in North Carolina goed op weg zijn met de oogst.

Wat nog zal moeten blijken, is hoe groot die oogst van 2022-2023 zal zijn. "Veel telers wilden dit jaar waarschijnlijk wat terugschroeven, omdat zij al wisten dat ze dit jaar in zouden gaan met voorraadproduct. Helemaal nu iedereen dezelfde problemen tegenkomt met stijgende aanvullende kosten, zoals kunstmest, brandstof, etc.," zegt hij. "Ik zou verwachten dat er zo'n 20 - 25% minder acres geplant is dan vorig jaar. Echter, de opbrengst van deze nieuwe oogst zou dat allemaal goed kunnen maken. Het is nog niet bekend hoe de opbrengst van dit jaar zich verhoudt tot de opbrengst van de andere jaren."

Binnenlandse vraag versus vraag vanuit exportlanden
De vraag naar zoete aardappelen blijft stabiel en veel van de komende vraag zal vanuit het binnenland komen, omdat zoete aardappelen een populair ingrediënt zijn in Thanksgiving- en Kerstmaaltijden. Echter, voor Farm Fresh Produce, dat overigens ook in Nederland een kantoor heeft, komt 80-85% van de omzet uit export. Op dit moment wordt er zeer voorzichtig geëxporteerd, omdat het voorraadproduct is die wordt verscheept en risico's beperkt moeten worden.

Wat opvalt bij Farm Fresh Produce is dat het gedurende de pandemie zijn kantoor in Nederland heeft bemand. Regelgeving, reisbeperkingen, etc. verhinderden echter dat het personeel hun collega's in de VS persoonlijk konden ontmoeten-- tot deze week, als Farm Fresh Produce een Nederlandse delegatie ontvangt in North Carolina.

Voor meer informatie: 
Steven Ceccarelli
Farm Fresh Produce
Tel: +1 910 920 9871
steven@farm-fresh-produce.com
www.farm-fresh-produce.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven