Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Select Frites, productie in 2,5 jaar meer dan verdubbeld

Sinds Select Frites te Kerkrade in voorjaar 1986 een dochter werd van Hettema Zonen in Emmeloord heeft het bedrijf zich voorspoedig ontwikkeld. In de afgelopen 2,5 jaar nam het personeelsbestand tot 40 toe en werd de productie van diepgevroren frites in velerlei snijmaten meer dan verdubbeld tot 15.000 ton op jaarbasis. Die productie is uitsluitend bestemd voor de export naar tal van landen, met name naar Duisland, Engeland, Frankrijk, België, Italië, Spanje, Griekenland en de Scandinavische landen.

Directeur L.C. Hoekman

Het bedrijf staat op een terrein van 2,7 ha waarvan 2/3 is bebouwd. Op het ogenblik is een groot vrieshuis in aanbouw waarvan de inrichting volledig automatisch uitgerust zal worden. De volle pallets worden via een lopende band geregistreerd en opgeslagen en later weer naar buiten gebracht. "Op deze wijze zullen we precies weten wat we in voorraad hebben en waar de pallets staan. Ik denk dat we in Nederland een van de eerste bedrijven zijn die een dergelijk computergestuurd vrieshuis hebben. Eind dit jaar hopen we deze kapitale aanwinst in gebruik te nemen", zegt directeur L.C. Hoekman.

Het vriesgebouw krijgt een inhoud van 18.000 m3 en biedt plaats aan 4000 volle pallets. De bouw wordt gerealiseerd door het Belgische bedrijf Roma. Select frites werkt in drieploegendienst van maandagmorgen zes uur tot zaterdagmorgen zes uur. De inkoop van de grondstof, voornamelijk Bintjes, gebeurt via het hoofdkantoor in Emmeloord, zij het uiteraard in nauw overleg met de heer Hoekman. De verkoop en andere zaken doet Select frites zelf.

De heer Hoekman: "De kracht van een onderneming als de onze is dat we de hele keten van pootgoed tot en met het eindproduct volledig te beheersen. Dankzij onze langdurige ervaring, uitgebreide kennis van zaken en enorme knowhow in de aardappelbranche hebben we een belangrijke voorsprong op andere bedrijven." 

Hoewel, zoals gezegd, het Bintje nog steeds toonaangevend in de fritesproductie is, heeft de heer Hoekman grote verwachtingen van een aantal nieuwe rassen die door Hettema zijn ontwikkeld. "Vooral de Morene die groot, lang en vrij glas is en bovendien veel droge stof bevat en minder afval geeft, verwachten we goede resultaten. Binnen niet al te lange tijd zullen we de Morene op grote schaal voor onze fritesproductie inzetten." 

Bij Select Frites wordt veel aandacht aan de hygiëne besteed. Uw verslaggever werd vriendelijk verzocht voor het betreden van de productieruimten zijn handen te wassen, een witte stofjas aan te trekken en een dito muts op te zetten. Zelfs zijn polshorloge moest hij afdoen om niet de kans te lopen dat dit voorwerp als vreemd bijproduct tussen de frites zou belanden.

Het merendeel van de machines is van Nederlands fabricaat o.a. van Ferguson en Hamm & hak. De nieuwste aanwinst is een elektronische leesmachine die de frites stuk voor stuk aftast en de exemplaren met ongewenste verkleuringen eruit pikt. De capaciteit van deze machine van het merk Simcoramic is zeven à acht ton per uur. Tot de technische uitrusting behoort onder andere ook een apparaat dat de gevulde dozen afstempelt met gegevens over de inhoud, het gewicht, de datum en op de minuut precies het tijdstip van het sluiten van de doos. De heer Hoekman: "Op deze manier kunnen we bij eventuele klachten over ons product nauwkeurig vaststellen wanneer het euvel heeft plaatsgevonden."

Dit pand wordt binnenkort geheel door Select Frites betrokken

De inhoud van de verpakkingen varieert van 450 tot 2500 gram, terwijl op de voor het Verenigd Koninkrijk bestemde zendingen het Engelse gewicht wordt vermeld. De verpakkingsmachine van het merk UVA verwerkt 60 zakken per minuut.

Bron: Primeur 06 - Jaargang 03 - 23 september 1988

Publicatiedatum: