"Egyptische mango-oogst hoger dan vorig seizoen"

Er zullen dit jaar meer mango's uit Egypte beschikbaar zijn, aangezien het weer tijdens de teelt beter is geweest. Als gevolg daarvan zijn de prijzen ook lager, aangezien de markt momenteel wordt overspoeld met mango's.

Volgens Abdulla Tharwat, business development manager van Pyramids Agricultural Investment Co., een Egyptische exporteur van verse producten, zijn de mango's uit Egypte zowel op de binnenlandse markt als in het buitenland erg populair: "Het Egyptische mangoseizoen is altijd een favoriet seizoen voor exportbedrijven en ook voor de lokale markt, omdat het een van de favoriete vruchten in Egypte is. Gezinnen wachten tot het product op de markten verschijnt en genieten van de smaak en geur van het fruit. De mango-oogst in Egypte begint in juli en duurt tot november. Er zijn verschillende rassen, zoals Keitt, Kent, Naomi, Tommy Atkins, Goalak, Mabrouka, Alphonse Zebdeya, Timoor, Hindi, Sedekah en Fajr Klan."

Tharwat verwacht dat dit seizoen de opbrengst hoger zal zijn dan vorig jaar, vooral door het betere weer. Toch zijn er nog uitdagingen voor de Egyptische exporteurs. "Dit seizoen is de opbrengst hoger dan het vorige seizoen. In het vorige seizoen had het weer een slechte invloed op de mango's, maar de uitdagingen waarmee de mangotelers nu worden geconfronteerd, zijn de lage prijzen als gevolg van de grotere opbrengst. Bovendien oogsten veel gebieden in Egypte de mango's rond dezelfde tijd, zodat de markt wordt overspoeld met grote hoeveelheden en de exportprijzen worden beïnvloed door de wereldwijde economische situatie."

Consumenten hebben graag opties om uit te kiezen, en Tharwat benadrukt dat Egypte veel verschillende mango's in de aanbieding heeft: "Egyptische mango's hebben een goede reputatie qua smaak en geur. Veel landen hebben grotere hoeveelheden mango's beschikbaar dan Egypte, maar al onze klanten zeggen altijd dat ze nooit zo smaken als de Egyptische mango's. Het is ook een voordeel dat we in Egypte tot 100 rassen beschikbaar hebben, waaronder "Awees", een ras dat mensen als de beste beschouwen wat smaak betreft. De markten die het grootste deel van de Egyptische mango's importeren zijn de markten van de Golfstaten, maar ook Europa importeert enkele per vliegtuig. Pyramids exporteert 2.000 ton, voornamelijk naar Saoedi-Arabië, Dubai, Koeweit en Irak. De populairste mango's voor deze markten zijn Naomi en Keitt."

Dat Egyptische mango's het erg goed doen in de Golfstaten heeft te maken met de korte transittijd. "Op de markten in de Golfstaten staan Egyptische mango's vooraan in het schap, terwijl het vervoer ook voordeliger is, omdat de mango's in minder dan een week per truck arriveren. Niet alles kan op deze manier naar Europa worden vervoerd, en luchtvracht verhoogt de prijs aanzienlijk," besluit Tharwat.

Voor meer informatie:
Abdullah Tharwat
Pyramids Agricultural Investment Co.
Tel.: +201005027256
Abdallah@pyramids-agriculture.com
pyramids-agriculture.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven