Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaap D'Hont:

"Ik voorzie met deze opbrengsten opnieuw een krimp voor de uienteelt in Zeeuws Vlaanderen”

Tholen - Na een lange zomer van droogte kwam de regen afgelopen week met bakken uit de hemel vallen. "Met name in een strook tussen Walcheren en Zaamslag is enorm veel water gevallen, er zijn zelfs plaatsen die 167 mm in 6 uur hebben gehad", constateert Jaap D'Hont van Sorteerbedrijf D'Hont uit Groede.

"Nu is de algehele inschatting dat er in heel Zeeuws-Vlaanderen nog maar 20% op het land staat, maar dat percentage ligt in West-Zeeuws Vlaanderen nog wel een stuk hoger. Zelf moeten we ook de helft nog binnen krijgen", vervolgt Jaap. De telers in Zeeuws-Vlaanderen delen opnieuw in de malaise met lage opbrengsten. "Veel telers mogen blij zijn als ze 30 ton van een hectare halen, maar er zijn er ook genoeg met 20/25 ton."

"Voor het vijfde jaar op een rij is de uienteelt in deze regio geen rendabel gewas. Ik voorzie daarom voor volgend jaar hier in West Zeeuws-Vlaanderen opnieuw een krimp. Als je geen mogelijkheden tot beregenen hebt, wordt het voor veel telers een lastig verhaal en komen ze niet uit de kosten. Nu zijn de prijzen goed. Op het moment dat je 27/28 cent afland kon krijgen, wil je toch snel 35 cent voor de uien uit de schuur. Ik zeg niet dat dit onmogelijk is, maar het moet wel nog maar gebeuren."

De drukte met het sorteren valt de afgelopen weken mee bij Sorteerbedrijf D'Hont. "We kunnen het sorteerwerk makkelijk overdag doen. Met name de afzet van de kleine maten verloopt moeizaam. Dat was bij de plantuien al het geval en die verkoop stroopt nu ook al bij de zaaiuien. Grote maten zijn er niet veel, dus dat wordt een beetje schipperen. Anderzijds moet er gezien de opbrengsten in Europa op een gegeven moment wel vraag ontstaan. Ook de kwaliteit vormt een vraagtegen. Er zijn nogal wat partijen met fusarium. De vraag is of dat uit zal breiden in de bewaring of toch mee zal vallen."

Het gros van de uien bij D'Hont gaat in kleinverpakking richting de Belgische en Nederlandse supermarkten, aangevuld met de verkoop richting schillerij en exporteurs. Over de consumptie van uien in de Nederlandse en Belgische retail is Jaap positief. "Ik heb het idee dat die aan het stijgen is. Wel staat de markt van bio-uien onder druk door de hoge prijzen in de supermarkten. Mogelijk speelt de inflatie de uienverkoop nog in de kaart. Uien blijven tenslotte relatief goedkoop voedsel."

Voor meer informatie:
Sorteerbedrijf D'Hont BV
Noordweg 1
4503 PE Groede
Tel: 0117-371606
Mob: 06-28942936
info@sorteerbedrijfdhont.nl