Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moldavië-special: Miorita

"Ondanks ongeëvenaarde smaak afzet mislopen"

Het appelteeltbedrijf Darurile Basarabiei in de buurt van Balti, de op een na grootste stad van Moldavië, bouwt, in tegenstelling tot de reeds aan bod gekomen ondernemingen in deze reeks, niet voort op oude Sovjet-boomgaarden. De eerste percelen werden aangelegd in 2011 en er werd meteen gekozen om een deel van het areaal met clubrassen te beplanten.


De boomgaard is gelegen aan een meer en met mogelijkheid tot uitbreiden. Uitvergroting

Voor de oprichting van het bedrijf moeten we echter nog eens twee jaar verder in de tijd. "We begonnen in 2010 als koelopslag voor appelen die we bij andere telers opkochten", vertelt Valeriu Matcovschi, directeur van Darurile Basarabiei. "Omwille van kwaliteitsproblemen en moeite om de juiste rassen te vinden, besloten we om een eigen boomgaard aan te leggen. We kochten een stuk land en begonnen met de aanplant van Italiaanse en Franse rassen. Ook de bomen komen uit Frankrijk, uit een zone met een klimaat dat niet zo veel verschilt van dat van Moldavië."


Het team van Miorita

Meerdere clubrassen
Van in het begin zette Miorita in op clubrassen, omdat het meteen een modern bedrijf wilde zijn met het oog op eventuele marktdiversificatie. Naast de clubrassen Braeburn Aporo, Granny Challenger, Superchief, Gala Buckeye, Crimson, Story Inored en Dalinette, vind je op de percelen van dit bedrijf uit Balti ook Golden Delicious, Galaval en Jeromine. Al die rassen werden tot voor kort afgezet op de Russische markt, inclusief de clubrassen. Logistiek gezien was de Russische markt het gemakkelijkst en ook de winstmarges waren er het hoogst.

Vers geplukte appelen

Met het embargo van medio augustus zal de nieuwe oogst evenwel niet meer oostwaarts kunnen en moeten er nieuwe afzetmarkten worden gezocht. "Dat is nu onze grootste uitdaging", zegt Valeriu Matcovschi, "al hebben we het voordeel dat we over zes clubrassen beschikken. Een nadeel is dan weer dan we niet echt een marketing team hebben. Dat was ook niet nodig, want ons verkoopmodel bestond erin dat exporteurs bij ons de partijen kwamen opkopen voor verzending naar Rusland. Wij telen en bewaren de appelen, de export lieten we over aan anderen. Nu worden we uiteraard gedwongen onze aandacht ook op de verkoop te richten en ondertussen hebben we al kleine hoeveelheden op andere markten afgezet, vooral in het Midden-Oosten."

Moderne hoge fruitwand Golden Delicious onder net

Imagoprobleem
In Europa moeten de Moldavische teeltbedrijven nog veel energie stoppen in het overtuigen van de klanten van de uitzonderlijke kwaliteit van het fruit. Het land kampt met een imagoprobleem. Terwijl Italiaanse telers voor hun clubrassen € 20 per bushel krijgen, ontvangt de Moldavische teler slechts € 14 en toch blijft hij het moeilijk hebben om de Europese markt te betreden. Veel Moldavische telers die kwaliteitsfruit leveren met een ongeëvenaarde smaak lopen toch afzet mis, omdat de importeurs meer vertrouwen stellen in het product van gevestigde landen.

Om daar verandering in te brengen, zal de sector als geheel volop moeten inzetten op promotie en de afzonderlijke bedrijven hun marketing teams moeten versterken. De meeste Moldavische fruitbedrijven zijn uitstekende telers, maar het handelsaspect is lange tijd verwaarloosd. Het is ook een beetje logisch, want tot nu toe kocht de Russische markt alles op, van het premium fruit tot klasse II. Nu zal er ook buiten de boomgaarden, met name in de pakstations en in de kantoren, geïnvesteerd moeten worden in geavanceerde sorteerlijnen, moderne verpakkingsmogelijkheden en marketing. Vorig jaar werden appelen bijvoorbeeld nauwelijks in bushels verpakt op het land. Veel is nieuw voor de Moldavische bedrijven.

Zelf het pad in het midden is overdekt

De koelcellen worden ingedeeld per ras
In de koelcellen van Darurile Basarabiei ligt ondertussen geen product meer van andere telers. Alle appelen komen uit de eigen boomgaarden. Vooralsnog werd geen gebruikgemaakt van koeling met dynamisch gemodificeerde atmosfeer, aangezien de verkoop niet verliep met contracten voor levering op bepaalde tijdstippen, maar via kopers die de appelen komen bekijken en op het moment zelf beslissen welke partij ze kopen. Dus dan moest de koelcel iedere keer open en kwam er zuurstof in. "Hopelijk kunnen we nu relaties aangaan met klanten die de afzet voorspelbaar en gestructureerd maken. Dat zal ook de bewaring van de appelen ten goede komen."

Miorita begon als koelbedrijf voor derden

Voorsorteren op kaliber voor de appelen de koelcellen ingaan, kan vooralsnog ook niet. "Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste is onze sorteercapaciteit momenteel nog te klein voor de enorme hoeveelheid appelen die van onze boomgaarden in een korte tijdsspanne het magazijn wordt binnengereden. En omdat elk ras z’n eigen opslagcondities vereist, kiezen we er daarnaast voor om de verschillende koelcellen per ras op te delen in plaats van per kaliber. We hebben immers niet minder dan tien verschillende rassen", legt de directeur uit.

Nieuwe CA-bewaarcel kan een paar honderd ton fruit opslaan

Het bedrijf heeft een superintensieve boomgaard van 26 hectare die is uitgerust met up-to-date technologieën: van een druppelirrigatie-systeem met elektronische regeling van de bodemvochtigheid tot anti-hagelnetten en een antivorstsysteem. De gemiddelde opbrengst van de appelteelt is vrij hoog, in het geval van Superchief bijvoorbeeld tot 70.000 ton per hectare. De gekoelde magazijnruimte is geschikt voor 2.400 ton opslag en de sorteerlijn verwerkt 6 ton fruit per uur op basis van gewicht, diameter, kleur en visuele gebreken. "Toch hopen we in de nabije toekomst nog verder te moderniseren en uit te breiden. We zouden graag de hele boomgaard volledig afsluiten met insectenwerende netten en in het pakstation de capaciteit van de sorteerlijn opschalen", besluit Valeriu. Verder worden binnenkort een verpakkingslijn geplaatst voor het verpakken in plastic draagtassen van 1, 1,5 en 3 kg.

Het eigen merk

De afzet van de appelen van Miorita begint doorgaans in de maand december en loopt tot en met juni. 

Klik hier om een virtuele tour te maken door het teeltbedrijf.

Voor meer informatie:
Valeriu Matcovschi
Darurile Basarabiei
1, A. Sciusev str.
3100 Balti (Moldavië)
Mob: +373 6911 2523
info@apples.md 
www.apples.md

Moderne appelsorteerlijn van Sorter uit Polen

 

Andere artikelen in deze serie:

  1. Steun de Moldavische fruithandel
  2. "We betalen nu de prijs van een fout beleid"
  3. "Voor het eerst in de geschiedenis is onze blik op de EU-markt gericht"
  4. "Dit voorjaar gestart met fruitexport naar het Midden-Oosten"
  5. "Na het tweede embargo in 2014 begon de fruitsector een versnelling hoger te schakelen" 
  6. "Ondanks ongeëvenaarde smaak afzet mislopen"
  7. "Gezamenlijke fruitafzet wordt de sleutel tot succes"
  8. "Uiteindelijk zal de Russische embargo ons helpen"