Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Strenge controles tijdens oogst hardfruit"

Meerdere NFO-leden in verschillende kringen hebben te maken gekregen met controles tijdens de oogst. In de afgelopen dagen werden vooral controles uitgevoerd in Gelderland en Utrecht. Multidisciplinaire teams – meestal bestaande uit vertegenwoordigers van de Arbeidsinspectie, gemeente, tolken, brandweer, waterschap en politie – komen onverwacht langs en leggen bedrijven stil, zo schrijft NFO.

"De controles worden door telers en werknemers als zeer intimiderend ervaren. De NFO heeft de Arbeidsinspectie meerdere malen verzocht de intimidatie zoveel mogelijk te beperken. We hebben de indruk dat gehoor wordt gegeven aan deze oproep, maar desondanks blijven de controles veel impact hebben."

Aandachtspunten tijdens controles
De controles richten zich op de arbeidsomstandigheden en op arbeidsmarktfraude. Uiteraard heeft men de zaken goed op orde, maar het helpt als men de informatie makkelijk kunt laten zien tijdens de controle. De inspecteurs kunnen dan vlot werken en de pluk kan (hopelijk) vlot weer verder. Zaken waar bijvoorbeeld op wordt gelet zijn:

  • Heeft men een RI&E en een contract met een Arbo-dienstverlener? 
  • Werkt men eerlijk? Er wordt wat dit betreft gecontroleerd op een aantal belangrijke wetten. Denk aan de Arbeidstijdenwet, de Wet minimumloon en de minimumvakantiebijslag. Daarnaast controleert de Arbeidsinspectie op grond van de Wet Arbeid Vreemdelingen of internationale werknemers daadwerkelijk werkzaamheden mogen verrichten in Nederland. Voor dit alles kan een inspecteur ter plekke werknemers ondervragen en een (uren-)administratie inzien. Ook kan hij vorderen dat (delen van) de administratie wordt afgegeven om later te kunnen controleren.
  • Wordt er zich gehouden aan de Arbeidstijdenwet en kan men middels registratie laten zien dat de mensen pauze hebben? 

Een inspectie duurt meestal een dagdeel. Na afloop ontvangt men per post een terugkoppeling in de vorm van verbetervoorstellen. Als er overtredingen worden gevonden, kunt u een waarschuwing, eis, boete of anderszins krijgen.

Bron: NFO

Publicatiedatum: