Zwitserse fruitgroothandelaar Valerio Petracca

"We willen de marges zo laag mogelijk houden, zodat iedereen concurrerend kan blijven werken"

Vanwege de aanhoudende inflatiestijging en verhoogde transport- en bedrijfskosten komt de dienstverlening steeds meer onder druk te staan. Hetzelfde geldt voor dienstverlenings-bedrijven uit de fruitsector, die zich toegelegd hebben op de levering van ultraverse groenten en fruit. Hoe men het verstandigst met de huidige tegenslagen omgaat, vertelt Valerio Petracca (rechts), de derde generatie die het gelijknamige fruithandelsbedrijf uit het Zwitserse Pieterlen inmiddels runt. 

"Net als andere Europese landen wordt ook de Zwitserse AGF-sector met de huidige uitdagingen geconfronteerd," zegt Valerio. "Wij leveren aan onze klanten met ons eigen wagenpark, dat inmiddels uit dertig vrachtwagens bestaat. De exorbitant hoge dieselprijzen dwingen ons om onze marges te herzien. Desondanks proberen we om ze zo laag mogelijk te houden, zodat ook onze afnemers op de Zwitserse binnenlandse markt concurrerend kunnen blijven werken. Ons nieuwe magazijn, dat inmiddels twee jaar geleden in gebruik werd genomen, is voorzien van een grote overkapping. Hierdoor konden we de gehele vrachtwagenparkeerplaats van zonnepanelen voorzien. We overwegen momenteel om onze PV-installatie opnieuw uit te breiden."


Een blik op het nieuwe magazijn van Petracca SA inclusief PV-installatie.

Organische groei
Petracca werd in 1968 opgericht en wordt op dit moment door Fabio en Valerio Petracca in de derde generatie gerund. Naast de hoofdvestiging in kanton Bern heeft het familiebedrijf ook vestigingen in Turkije (Antalya) en Italië (Milaan). "Onze dochterbedrijven stellen het moederbedrijf in staat om zowel wat betreft de fruitlogistiek als wat betreft het kwaliteitsmanagement snel en alert op actuele ontwikkelingen te reageren. In de afgelopen jaren zijn we in veel opzichten gegroeid, zowel puur omzet technisch gezien alsook wat betreft het personeel. Naast de capaciteitsuitbreiding op de hoofdvestiging in 2020 hebben we de afgelopen twee jaar zes nieuwe medewerkers aan kunnen nemen."


Het Zwitserse bedrijf beschikt over een modern vrachtwagenpark.

Conventionele producten voor de Zwitserse markt
"Ondanks de moderne capaciteiten in drie landen in totaal, zal het bedrijf zich ook in de toekomst vooral op de bevoorrading van de Zwitserse binnenlandse markt blijven richten," vervolgt Valerio. "We hebben al diverse exportaanvragen uit Frankrijk en Duitsland ontvangen, maar focussen ons nog steeds hoofdzakelijk op de Zwitserse binnenlandse markt. We proberen ook om het bestelproces te vereenvoudigen voor onze zakelijke klanten, waarbij we al sinds acht jaar een B2B-onlineshop hebben."

Volgens Valerio geldt hetzelfde voor de biologische sector. "Tot enkele jaren geleden was biologisch één van onze zwaartepunten. De toegestane gewasbeschermingsmiddelen in de biologische sector worden echter drastisch geminimaliseerd, wat de teelt weer aanzienlijk bemoeilijkt heeft. En dat terwijl wij regelmatig kwaliteitstesten en residu-analyses uitvoeren. Ik wil daarmee niet zeggen dat we in de toekomst helemaal geen biologische producten meer aan willen bieden, maar voorlopig zijn we gestopt met de verdere uitbreiding van het biologische assortiment."

Voor meer informatie:
Valerio Petracca
Petracca SA
Moosstrasse  11
CH-2542 Pieterlen, Zwitserland
Tel: +41 32  376 00 36
valerio.petracca@petracca.ch
www.petracca.ch 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven