Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer dan 40 procent minder Vlaamse appeltelers sinds 2005

Het aantal appeltelers in Vlaanderen is op vijftien jaar tijd met meer dan 40 procent afgenomen. Dit blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) op een vraag van Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang). "Het is jammer om te zien dat die negatieve evolutie die we eerder vaststelden voor de kersen-en perenteelt zich ook voordoet bij de appelteelt", aldus Beckers.

"Uit de cijfers blijkt dat België een netto exporterend land is voor appels, maar dat het areaal al lange tijd dalende is. Stijgende concurrentie, de klimaatverandering en geopolitieke gebeurtenissen, zoals het Russische embargo, hebben de sector de laatste jaren onder druk gezet. Maar de sector past zich ook op verschillende manieren aan. Zo is er een diversificatie merkbaar naar de teelt van peren. Op Europese schaal zijn er namelijk minder regio's die naar klimaat toe gunstig zijn voor de perenteelt in vergelijking met de appelteelt. Voorts neemt het areaal met nieuwe en hoogwaardige perenrassen toe", licht Jo Brouns toe. Zie de cijfers hieronder.

"Het is jammer om te moeten vaststellen dat onze internationaal gereputeerde fruitteelt het alsmaar moeilijker krijgt”, zegt Beckers. “Net zoals de perentelers en de kersentelers, blijken ook onze appeltelers er alsmaar vaker de brui aan te geven." Voor de provincie Limburg gaat het zelfs om een afname met bijna de helft. In 2005 waren er namelijk nog 559 Limburgse appeltelers. In 2020 nog slechts 321. Ook in andere provincies doet zich een grote daling voor. In West-Vlaanderen daalde het aantal appeltelers met 33 procent, van 60 naar 40, terwijl we in Vlaams-Brabant een afname van 42 procent zien (van 297 naar 173 appeltelers), aldus het Vlaams Belang.

Volgens minister Brouns is de sector de laatste jaren onder druk gezet door de stijgende concurrentie, de klimaatverandering en geopolitieke gebeurtenissen, zoals het Russische embargo. "Hij beweert echter dat de appeltelers zich hier deels aan hebben aangepast door over te schakelen op perenteelt. Het klopt dat onze fruittelers zwaar te lijden hebben gehad onder de Russische en recent ook Wit-Russische economische sancties", aldus Beckers. "Maar aangezien er ook steeds minder perentelers zijn, klopt zijn argument over diversificatie van de teelt echter niet."

Er werd in 2020 zo’n 22.992 ton appels uit Nieuw-Zeeland ingevoerd. "Het is in de huidige tijd eigenlijk niet meer te verantwoorden dat we onze appels meer dan 10.000 kilometer van hier gaan halen”, besluit Beckers. “Ik roep iedereen dan ook op om meer appels van eigen bodem te eten. Dit is niet alleen in het belang van onze Vlaamse appeltelers en economie, maar dit ook gewoon beter voor het milieu."

Bron: Vlaams Belang

Publicatiedatum: