"Met 14 dagen arriveren de eerste Dominicaanse avocado's in Europa"

De eerste tropische avocado's van het nieuwe seizoen uit de Dominicaanse Republiek zijn al onderweg naar de Europese markt. "Het eerste fruit komt over twee weken aan en het seizoen duurt tot het einde van het jaar. Tot die tijd laden we gemiddeld 3 containers per week", vertelt Florencio Río-Miranda, commercieel directeur van het Spaanse Eurofresh. 

Het bedrijf uit de Axarquía-streek, het centrum van de Europese avocadoteelt, was een pionier in de introductie van de biologische avocadoteelt in Peru, Colombia en de Dominicaanse Republiek. Precies in dat land, waar het ook eigen percelen heeft, begon het 7 jaar geleden met een project van tropische avocado’s. "In 2015 begonnen we met de eerste export naar de Europese markt, toen de Verenigde Staten de verzendingen naar hun markt blokkeerden vanwege een probleem met de fruitvlieg. Als Europees bedrijf dat in het land was gevestigd, zagen we onze kans en namen we contact op met de belangrijkste retailers. Dankzij sterk marketingwerk was Eurofresh het eerste bedrijf dat biologische tropische avocado's naar Europa bracht." 

"Sindsdien heeft de tropische avocado zijn plaats op de markt gevonden, vooral in Oost-Europa, Duitsland en Zwitserland", merkt hij op. "Het is evenwel nog steeds een niche; de consumptie van Hass-avocado in Europa bedraagt 600 containers per week, terwijl tropische avocado’s een tiental containers vullen, maar juist hierdoor zijn de prijzen stabieler. Daarnaast is het een exclusief seizoensproduct. In Zwitserland vertellen de supermarkten waarmee we samenwerken ons dat de Dominicaanse avocado veel beter is dan de Braziliaanse en dat ze in het seizoen alleen willen werken met fruit uit de Dominicaanse Republiek, wat ook bijdraagt aan de prijsstabiliteit."

"Zoals elk jaar zullen we het ras Semil 34 op de markt brengen, want dat verteert de reis per schip het best. We zullen ook enkele volumes van Carla en Lula invliegen, hoewel deze rassen meestal naar de Amerikaanse markt gaan, die dichterbij is, en waar ze vooral aan de oostkust veel worden geconsumeerd door de bevolking van Caribische afkomst."

Ook in Europa leidt de Latijns-Amerikaanse gemeenschap en meer specifiek de mensen met roots in de Caribische Eilanden, waar de meest geconsumeerde avocadorassen van het greenskin-type zijn, de vraag naar tropische avocado. Het is een avocado met een grotere maat dan de rest van de avocado's op de markt - tussen 400 g en 1 kg -, en is veel lichter qua drogestofconcentratie in vergelijking met andere rassen zoals Hass. De smaak is zoeter en heeft nuances van noten. "De consumptie van tropische avocado's in Europa heeft nog ruimte om verder te groeien. Om deze reden hebben we sinds een jaar, hoewel we ons altijd hebben onderscheiden met ons biologische segment, een nieuwe conventionele lijn ontwikkeld samen met grote teeltbedrijven in de landen waar we een dochteronderneming hebben. Daarmee willen we elk type consument bereiken."

Eurofresh heeft twee vestigingen in Europa, namelijk in Nederland en Spanje, en belevert de Europese markt het hele jaar door met biologische avocado's en andere groenten en fruit. Het betrekt de producten van partnertelers uit verschillende landen die samen over 3.000 hectare beschikken en uit de eigen teelt, die 440 hectare beslaat.

"Onze tropische avocado's verkopen we in Europa onder het merk Big Tropical in speciaal voor dit product ontworpen open top dozen van 5 kg. We zullen het product beschikbaar hebben tot en met week 52", zegt de commercieel directeur van het bedrijf. "Bovendien staan we volgende maand op Fruit Attraction in hal 10, stand B08, waar alle beursdeelnemers ons kunnen bezoeken."

Voor meer informatie:
Eurofresh
Málaga (Spanje)
Tel: +34 951 204 049
comercial@eurofresh.net
https://eurofresh.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven