Macfrut investeert 1,5 miljoen om 1.000 buitenlandse kopers aan te trekken

"Dankzij ICE, het Italiaanse Instituut voor Internationale Handel, zullen we de investeringen verdrievoudigen om buitenlandse kopers uit de hele wereld naar de beurs te lokken. Het geplande budget bedraagt 1,5 miljoen euro. In drie jaar tijd willen we van Macfrut de belangrijkste beurs in de groenten- en fruitsector maken", aldus Renzo Piraccini, voorzitter van Macfrut, tijdens de persconferentie op 13 september 2022 in Riyad, Saoedi-Arabië.

Een impressie van de presentatie in Riyad, Saoedi-Arabië. Piraccini is hier aan het woord.

De beurs wordt gehouden in Rimini van 3 tot 5 mei 2023. "Er zijn alle mogelijke kansen om het aantal exposanten te verhogen, vooral buitenlandse. We zullen ook twee paviljoens meer opzetten dan in het verleden. We streven naar 30 procent buitenlandse bezoekers en dat kan op twee manieren, namelijk dankzij de steun van ICE, het Instituut voor Internationale Handel, en de 30 buitenlandse presentaties die we de komende maanden zullen houden."

"Ten slotte", voegt Piraccini eraan toe, "is Macfrut de eerste beurs ter wereld waar tentoonstelling hand in hand gaat met expertise. Er zullen vele ontmoetingen zijn met onderzoekers, om de balans op te kunnen maken van de innovaties in de verschillende groente- en fruitsegmenten."

Het publiek tijdens de presentatie in Riyad

Al het bovenstaande is mogelijk dankzij het project dat medegefinancierd wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking (MAECI), via het Ice-Agency.

Blauwe bes als symboolvrucht
De symbolische vrucht van Macfrut 2023 zal de blauwe bes zijn, de hoofdrolspeler op de International Blueberry Days. Deze duurt drie dagen en er zullen internationale technische en wetenschappelijke top-experts zijn en grote mondiale marktdeelnemers, waaronder het Amerikaanse Driscoll's, nummer één in de kweek en de teelt, en de Australische Costa Group, een belangrijke veredelaar van blauwe bessen. De veldbezoeken en seminars worden gecoördineerd door Bruno Mezzetti, van de Polytechnische Universiteit van Marche, en Thomas Drahorad van NCX Drahorad.

Bruno Mezzetti

Kwekerij en innovatie
Ook nieuw is de Internationale Tentoonstelling voor Kwekerij en Rasseninnovatie. Dit is een speciale ontmoetingsplaats voor kwekers, veredelaars, producenten, technici en onderzoekers op een gebied dat van strategisch belang is geworden voor de ontwikkeling van de moderne fruitteelt. Tijdens de show worden conferenties, technische seminars en workshops georganiseerd, met diepgaande discussies en de laatste updates over onderwerpen als certificering, octrooi-bescherming, rassenclubs en nieuwe veredelingstechnologieën, en met speciale aandacht voor rasseninnovatie in de appel-, kersen-, druiven-, kiwi- en aardbeirassen. Stefano Lugli van de Universiteit van Modena en Reggio Emilia heeft de leiding over dit segment.

Tomaat in de kijker
Een nieuw format, gewijd aan de tomaat, is Pianeta Rosso. Uitgaande van een analyse van de behoeften van de eindafnemers, die uit marktonderzoek en paneltests naar voren zijn gekomen, zal de bijeenkomst resulteren in kennis over hoe de eisen van de consument kunnen worden vertaald in projecten voor de toeleveringsketen.

Roberto Luongo, ICE directeur

Speciale aandacht voor biosolutions
Het Biosolutions International Event is gewijd aan natuurlijke producten voor gewasbescherming, voeding en biostimulatie. Voor deze dynamische en steeds strategischer wordende sector zijn verschillende activiteiten gepland voor exposanten en bezoekers. Allereerst is er voor het derde opeenvolgende jaar de Biosolutions Innovation Award, een erkenning van de meest innovatieve producten. Daarnaast zijn er technische rondetafelgesprekken en aansluitende één-op-één-bijeenkomsten gepland, met diepgaande discussies over kiwi's, citrus, druiven, olijven en noten. Ten slotte zal er opnieuw het Biosolutions International Congress plaatsvinden, een internationaal evenement waaraan wordt deelgenomen door marktdeelnemers uit de kiwiteelt. Dit alles wordt gecoördineerd door Camillo Gardini van Agri2000.

Technieken en innovaties tegen droogte
AcquaCampus, in samenwerking met ANBI en CER, zal opnieuw plaatsvinden en is gericht op irrigatie-innovaties en -technologieën. In de tentoonstellingshallen zal een testveld worden ingericht. Daar kan men praktische ervaring opdoen met de meest geavanceerde technologieën voor waterbeheer in de tuinbouw. Er zullen ook rondleidingen plaatsvinden.

Er zal een zone zijn gewijd aan innovatieve machines voor medicinale planten en kwekerijen, alsook aan innovaties op het gebied van drones en robots. Luciano Trentini, een expert op dit gebied, coördineert dit alles.

In samenwerking met de bankgroep Crédit Agricole Italia, hoofdsponsor van het hele beursevenement, zal een deel van de beurs gewijd zijn aan start-ups, in een ruimte gewijd aan digitale precisie-teelt met de nieuwste innovaties uit de sector.

Specerijen en kruiden
Na het succes van vorig jaar keert ook Spice & Herbs Global Expo terug, de beurs gewijd aan de wereld van specerijen, medicinale en aromatische kruiden. Dit is een snelgroeiende sector, vanwege het steeds toenemende gebruik van deze producten in de keuken. Het segment wordt gecoördineerd door FIPPO, Erboristeria Domani en Cannamela.
Andrea Primavera van Fippo

Regio Calabrië
De Italiaanse regionale partner voor Macfrut 2023 is Calabrië, bekend om zijn uitstekende producten zoals bergamot, citroen, BGA Clementines, BGA Rocca Imperiale Citroenen, BGA Tropea Uien, BGA Sila Aardappels, kiwi's en aardbeien. De beurs wordt verrijkt met evenementen en proeverijen die niet alleen de veelzijdigheid en kwaliteit van de regionale producten onder de aandacht brengen, maar ook vertellen over de geschiedenis, cultuur en tradities van Calabrië, een van de belangrijkste regio's in de Italiaanse groenten- en fruitsector.
Luigi Bianchi, directeur van Cesena Fiera

Focus op Latijns-Amerika
De internationale focus zal liggen op Latijns-Amerika, met de Latijns-Amerikaanse dagen. Een heel paviljoen zal hieraan gewijd zijn, met deelname van internationale bedrijven, instellingen en ondernemers. Er zullen technische elementen zijn, workshops, show cooking en B2B-bijeenkomsten.

Een ander evenement van het "SME Forum", dat door IILA wordt gepromoot om de betrekkingen tussen Italiaanse en Latijns-Amerikaanse kleine en middelgrote bedrijven te consolideren, zal ook tijdens Macfrut plaatsvinden. De Latijns-Amerikaanse Dagen worden georganiseerd in samenwerking met IILA (Internationale Italiaans-Latijns-Amerikaanse Organisatie), het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Internationale Samenwerking (MAECI), AICS en het Agentschap ICE.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven