SF du Toit – Growers by Nature

Zuid-Afrikaans druivenseizoen mogelijk weer op schema

Twee jaar geleden besloot  druiventeler-exporteur Denau uit de Hex River Valley haar marketingplatform uit te breiden, en werd SF du Toit (rechts) aangetrokken om het kantoor van Growers By Nature in Paarl te leiden.

"Het Denau-label, ons premiummerk, heeft in de loop der jaren veel loyaliteit opgebouwd in Europa, het Verenigd Koninkrijk en het Verre Oosten", zegt SF. "Om relevanter te blijven op de wereldwijde druivenmarkt, moet je een langer aanbod kunnen bieden en moet je de klant geven wat hij wil in de week dat hij het wil ontvangen."

Denau is een familiebedrijf van meerdere generaties, met veel kennis over druiven en citrus, die worden geteeld in de Hex River Valley. "De Hex is misschien niet zo bekend voor wat betreft citrus, maar in feite zijn de omstandigheden zeer geschikt en teelt het gebied fruit van een mooie kwaliteit."

Volledige controle over de koelketen
Denau heeft altijd haar eigen druiven op de markt gebracht, die aan het eind van het Zuid-Afrikaanse druivenseizoen worden geoogst. De relaties met andere telers gaan tientallen jaren terug; nu biedt Growers By Nature witte, rode en blauwe druiven aan van het begin van het seizoen (uit Namibië en dan de regio Oranjerivier) tot het eind, waarbij onderweg ook Trawal en de Bergrivier worden aangedaan.

"Een van onze concurrentievoordelen is dat we in Denau ons eigen fruit koelen, waardoor we meer controle hebben over de koelketen", legt SF uit. "De meeste van onze telers in het noorden en in de Westkaap koelen hun druiven ook zelf."

Op dit moment lijkt het erop dat het komende druivenseizoen vroeger kan beginnen dan vorig seizoen. "Een vroeg seizoen zou goed nieuws zijn, omdat het ons extra verkooptijd geeft aan het begin van het druivenseizoen en meer tijd om op de markt te zijn voorafgaand aan Kerst," zegt hij, erop wijzend dat Kerst en Nieuwjaar gelukkig allebei in het weekend vallen, zodat er tijdens de feestdagen langere verkoopweken zijn.

Easy peelers doet het goed in de Hex River Valley

"De verkoop in het VK, de EU en de VS is belangrijk voor ons," merkt hij op, "met goede mogelijkheden in het Verre Oosten en China, zowel voor citrus als voor druiven."

Hij gelooft dat de VS een markt is met groeipotentieel voor Zuid-Afrikaanse druiven, gezien de hoeveelheid druiven die daarheen gaat en de enorme omvang van de markt. Door hun export van zomercitrus naar de VS heeft het bedrijf ervaring opgedaan met het kwaliteits-protocol voor die markt, wat goed van pas komt bij de export van druiven.

Meerlust druiventests
Op het historische teeltbedrijf van Meerlust in De Doorns heeft de groep een proefblok met veel rassen uit alle veredelingsprogramma's. "We lopen voorop bij het testen en bemonsteren van nieuwe druivenrassen. Speciale rassen, goede kwaliteit en afstemming op de vraag - die drie aspecten wil je zo goed mogelijk beheersen."

Proeven van druivenrassen die door Denau zijn getest (foto's geleverd door Growers By Nature)

Een vroeg wit ras is in de Hex River lange tijd niet mogelijk geweest. "Eerdere variëteiten hadden moeite om aan te slaan," zegt SF,"terwijl Sweet Globe en Autumn Crisp pas in week 4/5 beginnen te komen."

"Als je zegt 'vroeg wit', dan heb je het over 'vanaf week 1/2'. We hebben nu Timpson geplant, gevolgd door Sweet Globe en Autumn Crisp. We zijn enthousiast over het eerste commerciële fruit dat dit seizoen zal worden geoogst."

"Een ander probleem voor ons is dat momenteel de dollar zo sterk is: onze logistieke kosten betalen we voornamelijk in dollars, maar 75% van de Zuid-Afrikaanse druiven wordt verscheept naar euro- en pond- markten. Het is ook zorgelijk dat het pond onder druk blijft staan en verder verzwakt ten opzichte van de dollar en de euro."

Voor meer informatie:
SF du Toit
Growers By Nature
Tel: +27 21 210012598
sf@gbnsa.com
www.growersbynature.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven