Zespri onderzoekt kwaliteitsproblemen van SunGold kiwi's

Volgens Chief executive Dan Mathieson is de kwaliteit van het fruit in het afgelopen seizoen slechter dan hij in de laatste decennia heeft gezien. Daarom zit Zespri nu midden in een groot en inderhaast bijeengeroepen onderzoek naar de plotselinge daling van de kwaliteit van SunGold kiwi's in het afgelopen seizoen.

Ondertussen heeft Zespri opmerkingen van klanten gekregen over zacht en in sommige gevallen beschadigd fruit. Mathieson zegt dat er een aantal factoren zijn die bijdragen aan de daling van de kwaliteit van het fruit. De kern daarvan is het drastische gebrek aan vakmensen als gevolg van de pandemie. Mathieson zegt dat de sector moeite heeft om arbeidskrachten te vinden - zowel seizoensarbeiders als backpackers - vanwege de grenssluitingen. In 2022 waren er geen backpackers in Nieuw-Zeeland.

Mathieson zei ook dat het probleem niet beperkt blijft tot het vinden van genoeg mensen om het fruit te plukken; de problemen begonnen al bij de start van de teelt. Toen hadden de telers al onvoldoende personeel om te snoeien en het andere voorbereidende werk te doen, en vervolgens ontbrak het personeel om het fruit en de bomen in goede conditie te brengen. In het afgelopen seizoen was er veel plukschade; schuurplekken en inkepingen op het fruit. Meer schade trad op tijdens de na-oogst, de opslag en tijdens het vervoer.

Afgezien van alle problemen met het oogsten van kiwi's in het afgelopen seizoen, is Mathieson van mening dat de kwaliteit van het fruit de afgelopen jaren geleidelijk is afgenomen, voornamelijk doordat het zachter is geworden. Hij zegt dat men in Chili - waar ook kiwi's worden geteeld - hetzelfde probleem signaleerde. Klimaatverandering en/of de weersomstandigheden spelen waarschijnlijk een rol.

Bron: ruralnewsgroup.co.nz 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven