Pieter de Ruiter, 4Fruit Company:

"Voor tomaten kan er best weleens een gaatje in de aanvoer ontstaan"

Tholen - Wat gaat de significante afname van de belichte teelt in Nederland doen met de kasgroentenaanvoer deze zomer? "Ik voorzie nogal wat uitdagingen", reageert Pieter de Ruiter. "Met de huidige gasprijzen is de interesse om te belichten begrijpelijkerwijs maar heel minimaal. Heel weinig supermarkten zullen bereid zijn daarvoor zoveel meer geld neer te leggen."

Tegelijkertijd zijn deze tekorten volgens de handelaar niet meteen ingevuld vanuit landen als Spanje. "Natuurlijk zou men dat wel willen, maar bijvoorbeeld in Almeria zijn er deze zomer verschrikkelijk hoge temperaturen geweest. Vanmorgen sprak ik daar nog een teler die een flink areaal paprika's heeft aangeplant, maar hij ziet veel uitval vanwege de warmte."

"Prijzen van Hollandse paprika's liggen op een niveau rond 7-8 euro voor de rode, 7 euro voor de groene, 11-12 euro voor de gele en 9 euro voor de oranje paprika's. Dat zijn ook geen prijzen waarvan de alarmbellen gaan rinkelen en waarvoor je meteen Spanje moet bellen", vervolgt Pieter.

"Hollandse A-tomaten werden vandaag tussen de 9-10 euro (5 kg) verkocht, B-tomaten voor 11 euro en trostomaten voor 11-11,50 euro. Dat zijn aantrekkelijke prijzen, maar de Spaanse tomaten komen pas in oktober op de markt. Turkse tomaten zijn er nog niet gek veel op de markt en ook het Marokkaanse seizoen moet nog starten. Al met al kan er voor tomaten best weleens een gaatje in de aanvoer ontstaan."

"Hollandse komkommers zijn echt goed van prijs geweest deze zomer. Die zou je dan ook graag snel uit Spanje halen, maar de eerste Spaanse komkommers zijn altijd licht van kleur en vormen nog geen concurrentie voor het Hollandse product. Ook gaat de omslag in het weer naar donker bewolkt weer met koude nachten de consumptie niet helpen. Het zal een rare start van het seizoen worden. En voor sommige bedrijven worden de gevolgen echt dramatisch, denk aan de glastuinbouw, maar ook de koelhuizen," verwacht Pieter.

Bovendien moeten we rekening gaan houden met de inflatie. Die zorgt vandaag de dag voor een maandsalaris minder op jaarbasis. Kortom, je zult meer geld moeten krijgen voor je handel, maar de vraag is of de consument dat kan betalen. In Nederland en Scandinavië zal dat in de meeste gevallen nog wel gaan, maar ik vrees dat in Oost-Europa de consumptie significant lager zal gaan liggen. Dat zorgt hier weer voor meer aanbod op de markt. Wie het weet, mag het zeggen."

Voor meer informatie:
Pieter de Ruiter
4 Fruit Company
Handelsweg 30
2988 DB Ridderkerk
+31 (0)180 641902
pr@4fc.nl     
www.4fruitcompany.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven