Jan Kutschruiter, Fruitbedrijf Kutschruiter:

"Een goed functionerend watersysteem is in deze tijden van groot belang voor fruittelers"

"Of ik het druk heb?", herhaalt fruitteler Jan Kutschruiter de gestelde vraag in een interview begin september met Melspring. "Jazeker! We zijn ons aan het voorbereiden op de pluk. We beginnen ongeveer een week later dan de meeste fruittelers. In de laatste week groeien appels en peren het hardst. Dus met het oog op de grootte van het fruit is het mooi om die extra week mee te pakken. Die laatste groei komt mede doordat we in staat zijn om de fruitbomen precies te geven wat ze nodig hebben. Hiervoor gebruiken we het fertigatiesysteem, die bij alle bomen aanwezig is, waarmee we van onder en van boven de boom van water en voeding kunnen voorzien."

Water, het woord is gevallen. Want dat is de reden van ons bezoek. Hoe gaat het met het water? Al ruim een jaar werkt Jan nu al met het product Melspring EasyFlow en ze willen graag weten hoe hem dat bevalt. Steeds meer fruittelers zien immers het belang in van het zorgen voor een goed functionerend watersysteem in hun bedrijf. Het schoonhouden van de leidingen, slangen en druppelaars en de rest van het watersysteem en een regelmatige, grondige reiniging daarvan dragen bij aan gezonde groei van het fruit.

Jan Kutschruiter is het daar mee eens: "Ter illustratie: een perenboom vraagt per dag gemiddeld 30 liter water. De watertoevoer is dus essentieel. Het is heel simpel, met een geavanceerd meetsysteem kunnen wij allerlei waarden van de boom meten (temperatuur, vochtigheidsgraad, etc) waardoor we precies weten waar de boom behoefte aan heeft. Bij iedere boom hebben wij fertigatieslangen liggen en zoals gezegd kunnen we dan qua voeding en water de boom in haar behoefte voorzien. Als een leiding verstopte doppen heeft dan kan het zo zijn dat bijvoorbeeld 10% van de slangen niet goed functioneert. Als slangen, leidingen en druppelaars hun werk niet goed doen, dan kun je dus niet optimaal in de behoefte voorzien."

"Voorheen hadden we veel last van vervuiling en verstoppingen. En verstoppingen zijn je grootste angst. Soms als ik een slang opendraaide kwam er eerst 10 seconden smurrie uit. Dat moest anders. Ik was niet tevreden met het waterbehandelingsproduct dan we toentertijd gebruikten en via toeleverancier Alliance kwam ik met Melspring in contact. We zijn wel van het proberen dus ik stond er zeker voor open EasyFlow toe te passen."

De fruitteeltsector is altijd al een sector geweest waar ondernemers bezig zijn met het verbeteren van processen. Er wordt echt geïnvesteerd (zowel in tijd als energie) in het tegengaan van vervuiling en verstoppingen. Je merkt dat telers zich hier steeds meer van bewust zijn en steeds professioneler te werk gaan. Jan: "Ná de oogst van vorig jaar (2021 red.), toen we klaar waren met de pluk maar nog niet de slangen hadden afgesloten, hebben we volop EasyFlow toegepast. Dan zijn de slangen namelijk nog vochtig en kan je optimaal reinigen. Vervolgens leg je de slangen droog weg en begin je na de nieuwe start met schone slangen. Ik ben erg enthousiast over het resultaat. Als we nu de slangen een keer doorspoelen dan is het water gewoon helder en schoon. Bij ons in de hal maken we gebruik van lijndienst water. Het oppervlaktewater dat we gebruiken, voor de fruitbomen, is in deze omgeving ijzerhoudend. Gedurende het jaar wordt EasyFlow via een aparte pomp gedoseerd meegegeven aan het water. Om zo de slangen schoon te houden. De vervuiling laat los in het systeem."  

De vader van Jan richtte in 1961 het bedrijf in Kraggenburg in de Noordoostpolder op. Het bedrijf bestond toen uit 6 hectare fruitbomen en is inmiddels uitgegroeid tot 58 hectare. De productie omvat jaarlijks circa 1000 ton Jonagold DC, 1000 ton Red Prince, 1500 ton Elstar en 500 ton Conference peren. Daarnaast heeft het bedrijf een aparte tak voor het sorteren en koelen van fruit. Zowel bij het telen van het fruit als voorafgaand aan het sorteren ervan wordt veel water gebruikt. Het watersysteem loopt spreekwoordelijk als een levensader door het bedrijf heen. Het is de uitdaging vervuiling in deze levensader tegen te gaan, om zo verminderde waterdoorvoer en verminderde waterafgifte te voorkomen. Goede waterbehandeling werkt kostenreducerend: je voorkomt kostbare problemen en kostbare herstelwerkzaamheden. Jan gunt iedereen goede waterbehandeling: "Andere fruittelers zijn niet mijn concurrenten, het zijn mijn collega’s. Ik gun hen het beste. Daarom raad ik hen ook EasyFlow aan. Als het niet goed zou werken, dan zou ik het hen ook eerlijk zeggen. Maar dat is niet het geval, het werkt gewoon goed!"

Voor meer informatie:
Melspring
Arnhemsestraatweg 8
6881 NG VELP
+31 (0)26 384 2000
info@melspring.com 
www.melspring.com 

Fruitbedrijf Kutschruiter
Zwartemeerpad 11
8317PE te Kraggenburg
info@fruitbedrijfkutschruiter.nl 
www.fruitbedrijfkutschruiter.nl 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven