VS geeft groen licht voor genetisch gemodificeerde paarse tomaat

Vanaf dit jaar wordt een paarse tomaat toegevoegd aan het reeds gevarieerde assortiment rode, kastanjebruine, roze, zwarte en blauwe tomaten op de Amerikaanse markt. Onlangs is de paarse tomaat door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) goedgekeurd voor teelt en consumptie in het land. Er ging een decennium van ontwikkeling aan vooraf.

Norfolk Plant Sciences, het bedrijf dat de tomaat heeft ontwikkeld, legt uit dat deze tomaat genetisch gemanipuleerd is "om 10 keer meer antioxidanten te produceren dan reeds bestaande rassen."

Het gaat meer specifiek om anthocyanen, een natuurlijke flavonoïde die tal van gezondheidsvoordelen biedt en die aanwezig is in de meeste blauwe, rode en paarse groenten en fruit, zoals blauwe bessen, bramen of granaatappelen. Anthocyanen verminderen onder andere het risico op hart- en vaatziekten en diabetes, beschermen de haarvaten van het netvlies, zijn antiviraal en hebben kanker-bestrijdende eigenschappen.

In 2008 werden de effecten van met anthocyanen versterkte tomaat onderzocht bij muizen die ontwikkeld waren om kanker te ontwikkelen. De muizen die een dieet kregen dat was aangevuld met de supergroente leefden 30% langer dan de knaagdieren die het met het normale dieet moesten doen.

"Het is een van de eerste voorbeelden van metabolische engineering die het potentieel biedt om de gezondheid te bevorderen en de impact van chronische ziekten te verminderen door middel van een dieet", zei biologe Cathie Martin in 2008.

Met de goedkeuring van de Amerikaanse overheid is het Noord-Amerikaanse land de eerste plaats ter wereld waar het mogelijk is om de genetisch gemodificeerde paarse tomaat te telen en te consumeren. De volgende ambitie van de veredelaars is dat deze tomaat binnenkort wordt goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk.

Bron: businessinsider.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven