Spaanse avocado-oogst halveert in 2022/2023

"Het ontbreken van grote maten wordt de grootste uitdaging dit mangoseizoen"

Het Spaanse mangoseizoen ging half augustus van start in de provincies Málaga en Granada met het Irwin-ras en nu begint men er ook de eerste Osteens te oogsten. Er zijn meer hoeveelheden dan vorig jaar, maar er is wel een overvloed aan kleine maten. 

"Nu de aanvoer uit Senegal is afgerond, zijn we het Spaanse seizoen begonnen met het Irwin-ras. Er zijn nog altijd minder Irwin-bomen in vergelijking met Osteen, maar dit jaar zullen we meer opbrengst hebben en de teelt lijkt ook uit te breiden in Málaga, gezien de groeiende vraag op de markt", vertelt Iván Brefa van de verkoopafdeling van Frutas Montosa, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt en afzet van subtropisch fruit en afgeleide convenienceproducten zoals guacamole. "We werken ook met de rassen Kent en Keitt en in mindere mate telen we ook mango’s in de kas, waardoor we het seizoen kunnen verlengen." 

"Er zullen dit jaar meer kilo’s op de markt komen. Het ministerie van Landbouw verwacht een opbrengst van ongeveer 35.000 ton in Málaga en Granada, waarvan wij tussen de 2.000 en 3.000 ton afzetten", geeft Iván Brefa aan.

Het weer en de droogte in de teeltgebieden van de Axarquia-streek en de Costa Tropical hebben ertoe bijgedragen dat de mangomaten kleiner zijn dan normaal. "Terwijl vorig jaar maat 8 de boventoon voerde, zijn er dit jaar veel 9, 10 en 12-en", aldus de sales manager. "Het ontbreken van grote maten wordt de grootste uitdaging. Ondanks alles verwachten we een goed seizoen, aangezien de mango’s een zeer goede kleuring en Brix-waarde hebben."

Frutas Montosa brengt de mango's voornamelijk onder het merk Sublime op de markt in Spanje, Frankrijk en de Scandinavische landen, maar ook in Nederland, België, Duitsland en Oost-Europa. "Hoewel we ook overzeese mango's importeren, zijn we in de eerste plaats telers. We vestigen dus volop de aandacht op het lokale karakter van ons product wanneer we eigen oogst voorhanden hebben, want vanwege de nabijheid van de Europese markt kunnen de mango’s op een optimaal moment van rijping worden geoogst. Veel klanten weten deze gedifferentieerde kwaliteit te waarderen. Hoe meer waarde we op de markt kunnen brengen, hoe beter dat is voor alle schakels van de keten", benadrukt hij.

De helft minder avocado’s in 2022/2023 
Het meest representatieve product van Frutas Montosa is ongetwijfeld de avocado. Het bedrijf zet er jaarlijks gemiddeld 37.000 ton van af.

"In oktober brengen we de eerste Spaanse greenskins op de markt en in november hebben we ook al Hass-avocado’s beschikbaar. Volgens het ministerie van Landbouw werd vorig seizoen een opbrengst van 115 miljoen kilo bereikt, wat 15% meer was dan in 2020/21. Maar dit seizoen vallen we door de zandstorm in het voorjaar en vooral de droogte terug op de helft van dat cijfer. De maten zullen ook kleiner zijn, net zoals bij de mango's het geval is", vertelt Iván Brefa.

Montosa vermijdt zo veel als mogelijk verspilling van het fruit dat het teelt en importeert door convenienceproducten te maken zoals guacamole en mangojam. Het bedrijf heeft ondertussen ook het gebruik van plastic in de verpakkingen bijna volledig geweerd en vervangen door papier en karton, waarvan de packaging steeds verder wordt geoptimaliseerd.

Het bedrijf zal aanwezig zijn op de volgende editie van Fruit Attraction in Madrid. Van 4 tot en met 6 oktober kun je Frutas Montosa vinden in hal 8, stand B08.

Voor meer informatie:
Iván Brefa
Frutas Montosa
Finca el Molino s/n
29792 Valle-Niza (Málaga) - Spanje
Tel: +34 952 51 35 33
Mob: +34 686 31 52 36 
ivan.brefa@frutasmontosa.com 
frutasmontosa.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven