Zoete aardappeltelers Mississippi opgelucht na droge zomer

Telers en verladers in Mississippi zijn enigszins opgelucht over de oogst van 2022 na de droge zomer die in het hele land de krantenkoppen haalde. "We hadden hoge temperaturen en de watersituatie was erg deprimerend. Maar we lijken het gered te hebben en de oogst gaat niet meer mislukken, wat bij sommige andere gewassen wel is gebeurd", zegt Sylvia Clark van de Mississippi Sweet Potato Council.

Mississippi onderging vijf tot zes weken van droogte in juni en begin juli. "Maar nu beginnen onze telers te oogsten en ze lijken tevreden zijn met de opbrengst", zegt Clark. "Het is misschien een gemiddelde oogst, maar het resultaat is beter dan ze dachten. We hopen op een minstens even goede oogst als vorig jaar, maar het is nog te vroeg om dat te kunnen zeggen."

Clark merkt op dat de zoete aardappeltelers in de staat meestal afhankelijk zijn van regen om de gewassen te besproeien - slechts weinig telers hebben irrigatie-installaties. Half tot eind juli viel er eindelijk regen in de regio en in augustus viel er weer voldoende regen. "Dus de oogst vindt ongeveer twee weken later plaats dan normaal. Soms begint men midden augustus, maar ze beginnen nu pas. De vertraging is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat de regen viel, net toen men klaar was om te rooien. Dus een en ander moest uitgesteld worden," zegt Clark. De oogst zal duren tot midden/eind november.

Weinig tot geen verandering in areaal
Over het algemeen is het zoete aardappelareaal van de staat vergelijkbaar met dat van 2021. Mississippi had voor dit jaar meer areaal gepland, maar een paar velden gingen verloren door de droogte en deze verhinderde de telers ook om meer te planten.

Wat de opbrengst betreft, deze is naar verwachting. "Elk jaar probeer je te voorkomen dat je te grote maten hebt, maar wat voor weer er ook is, je hebt ze altijd. Misschien niet zoveel dit jaar, maar ik heb gehoord dat er een aantal zeer grote maten bij zit," zegt Clark.

Zelfs met een vraag die naar verwachting stabiel zal zijn, en mogelijk in delen van het land zal toenemen, zullen de prijzen waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met 2021. "We hopen op een stijging. Zeker dit jaar, met alle input-prijsverhogingen," zegt Clark. "Maar we zijn afhankelijk van de vraag, dus ik denk niet dat er een grote prijsstijging in zit."

Voor meer informatie: : 
Sylvia Clark
Mississippi Sweet Potato Council
Tel: +1 662 325 1696
shc48@msstate.edu   
www.mssweetpotato.org  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven