Jumbo: "Onderzoek richt zich niet op Jumbo, maar wel vragen aan Frits van Eerd"

Inval bij woning Jumbo-topman Van Eerd; meerdere aanhoudingen in omvangrijk witwasonderzoek

Momenteel vinden er in diverse woningen en (bedrijfs)locaties, verspreid over Groningen, Drenthe en Noord-Brabant, doorzoekingen plaats van het FIOD. Omroep Brabant meldt dat het onder meer gaat om de woning van Jumbo-topman Frits van Eerd. Ook elders in het land vinden doorzoekingen plaats vanwege een onderzoek naar witwaspraktijken, meldt het Openbaar Ministerie. 

Een verslaggever van Omroep Brabant die ter plekke was bij de woning van Van Eerd, zegt dat er tientallen mensen van de FIOD en de politie in en om de woning zijn. "Ze hebben een auto doorzocht en ze lopen met verhuisdozen uit de woning. Het lijkt erop dat er spullen in beslag worden genomen", zo zegt hij op NPO Radio 1.

Later op de dag kwam Jumbo met een statement op het voorval. "Jumbo heeft kennisgenomen van een onderzoek dat momenteel plaatsvindt door de FIOD. Naar wij hebben begrepen richt het onderzoek zich niet op Jumbo. Wel worden er in het kader van het onderzoek vragen gesteld aan Frits van Eerd. We doen op dit moment verder geen mededelingen", zo meldt de supermarktketen.

Een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze is vanochtend aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en btw-fraude. Naast deze hoofdverdachte zijn er nog acht personen aangehouden, afkomstig uit de provincies Drenthe en Noord-Brabant.

Het betreft een gezamenlijk onderzoek van de FIOD, de politie, het Functioneel Parket en het parket Noord-Nederland. Het onderzoek richt zich specifiek op diverse witwasconstructies waarbij geld en goederen zijn witgewassen. Dit witwassen gebeurde via onroerend goedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel, zo meldt het OM.

De hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij deze handelingen. Alle verdachten zitten voorlopig in beperkingen. De woordvoering in deze zaak wordt gedaan door het parket Noord-Nederland.

Bron: OM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven