Kronprinz Fruchthandels

"Zonder hittegolf zouden we een topoogst kiwibessen hebben gehad"

Sinds half augustus worden in Steiermark ijverig kiwibessen geplukt. Kiwibessen waren tot enkele jaren geleden nog onbekend, maar hebben zich binnen enkele jaren ontwikkeld tot een seizoensgebonden nicheproduct in de Oostenrijkse retail. Johannes Pankarter, kiwibessenteler van het eerste uur, maakt in een interview een eerste tussenbalans op van het oogstseizoen van dit jaar.

"De voortekenen voor het seizoen van dit jaar waren aanvankelijk bijzonder goed," zegt Johannes terugkijkend. "We hebben het in het voorjaar bij uitzondering zonder vorstbeschermende irrigatie gered in onze boomgaarden. De daaropvolgende droogte heeft in sommige gevallen echter ernstige gevolgen gehad voor onze kiwibessen, anders zouden we met zekerheid een topoogst gehad hebben. Hoewel we de exacte verliezen momenteel nog niet kunnen kwantificeren, zou ik nu eerder van een normale oogst willen spreken." 

Kiwibessen hebben vergeleken bij ander zachtfruit een zeer hoge waterbehoefte. Aan de point of sale worden ze overwegend in schaaltjes van 125 gram verkocht.

"Over ongeveer twee weken zal de kiwibessenoogst van dit jaar naar verwachting worden afgesloten," vervolgt Johannes. "Dankzij ultramoderne opslagcapaciteiten en goede, houdbare rassen kunnen we onze kiwibessen na afsluiting van de oogst nog ongeveer een maand verkopen." Om zowel in de eerste alsook in de tweede helft van het seizoen goede kiwibessen in voldoende hoeveelheden te hebben, teelt Johannes meerdere rassen in zijn 3,5 hectare grote boomgaard. "Er is veel beweging in het rassenspectrum, niet in de laatste plaats omdat er rekening moet worden gehouden met diverse factoren, zoals uiterlijk, houdbaarheid, smaak en opbrengst."

Hoewel de kiwibes zich als seizoensproduct in de Oostenrijkse retail staande heeft weten te houden, ziet Johannes nog steeds ruimte voor verbetering, onder andere wat betreft de verkoopperiode. "Ik denk dat het moeilijk is om het seizoen verder te vervroegen, aangezien we al meerdere vroege rassen in het assortiment hebben opgenomen. Om onze klanten toch vroeger te kunnen bedienen, starten we enkele weken voor de Oostenrijkse oogststart met de verkoop van Portugese kiwibessen."

"Verkooptechnisch gezien is het tot nu toe een uitdagend seizoen geweest voor de Oostenrijkse kiwibessen," vertelt Johannes verder. "Oostenrijks zachtfruit is dit jaar in overvloed voorhanden en we zien dat de omzetdragers, het zachtfruit dat in grotere hoeveelheden beschikbaar is zoals frambozen en blauwe bessen, actiever naar voren wordt gebracht in de retail. In zoverre is de zachtfruitmarkt zeer concurrerend en is de schapruimte vrij beperkt, juist voor een nicheproduct zoals de kiwibes. De komende jaren is het dus vooral zaak om consumenten vertrouwd te maken met de kiwibes zodat deze meer bekendheid krijgt."

Voor meer informatie:
Johannes Pankarter
Kronprinz Fruchthandels GmbH
Wolfgruben 5
AT-8211 Ilztal, Oostenrijk
Tel: +43 3112 21 666
johannes.pankarter@kronprinz.cc 
www.kronprinz.cc  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.