Keniaanse telers plaatsen elektrische hekken om hun avocado's te bewaken

In Murang'a County neemt de diefstal van avocado's toe. Dit heeft de plaatselijke telers gedwongen hun beveiliging op te voeren. In Makuyu en Gatanga sub-counties hebben telers met meer dan twee hectare hun toevlucht genomen tot het plaatsen van elektrische hekken en het inzetten van beveiligers om dieven te weren die 's nachts hun boomgaarden binnensluipen om avocado's te stelen, die momenteel worden verhandeld voor Sh10 tot Sh15 (€0,08-012) per vrucht, afhankelijk van de grootte.

Een teler uit het kiesdistrict Maragua onthult dat hij gedwongen was Masaai bewakers in te zetten nadat hij in één nacht avocado's ter waarde van naar schatting Sh15.000 (€122) had verloren. Hij zegt dat de dreiging is toegenomen nadat de grootste avocadoteler, Kakuzi PLC, de beveiliging had verscherpt en elektrische hekken had geplaatst op zijn uitgestrekte landerijen om indringers tegen te houden.

Een andere teler zegt dat ze heeft geïnvesteerd in omheiningen om de avocadodieven weg te houden en andere gewassen te beschermen. De prijzen van avocado's stegen volgens haar nadat tientallen verwerkers Murang'a overspoelden om het product te kopen, waarbij jongeren motorfietsen gebruiken om de avocado's naar hun dealers te vervoeren.

"Het stelen van avocado's is normaal geworden in Kandara, waardoor de telers hun boomgaarden nu moeten beveiligen. Onze zonen bewaken de avocadobomen om te voorkomen dat de bendes zich toegang verschaffen, vooral na middernacht", merkt Nyawira op.

[Sh100 = €0.82 ]

Bron: standardmedia.co.ke


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven