Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese landbouw- en voedingsorganisaties slaan alarm om energieprijzen

De Europese brancheorganisaties in de landbouw- en voedingssector Copa-Cogeca, Primary Food Processors en FoodDrinkEurope stellen vast dat veel ondernemers in deze sectoren momenteel moeite hebben om hun activiteiten op peil te houden vanwege de stijgende inputkosten en extreme weersomstandigheden. Ze dringen aan op maatregelen van de Europese Commissie.

Het afgelopen jaar zijn de productiekosten enorm gestegen. De kosten voor aardgas, elektriciteit, meststoffen, transportbrandstoffen, verpakkingen en externe arbeid gingen sterk omhoog. De kostenstijgingen waren aanvankelijk te wijten aan een herstel van de vraag na Covid en beperkingen in de toeleveringsketen, maar ze zijn ernstig verergerd door de Russische invasie van Oekraïne.

Deze kosten- en inflatiedruk vindt plaats naast extreme weersomstandigheden die ook veel impact hebben. Met name de stijging van de energieprijzen vormt een bedreiging voor de continuïteit van de productiecycli van diverse agrarische voedingsgrondstoffen. Veel bedrijven binnen de Europese Unie hebben moeite om hun activiteiten in stand te houden. Sommige bedrijven staan voor de keuze staan ​​om de productie stop te zetten, personeel te ontslaan of failliet te gaan.

Om te kunnen blijven functioneren en een goed functionerende voedingsketen in stand te houden, heeft de sector zekerheid nodig over de toegang tot energie en stabiele prijzen. De Europese Commissie moet lidstaten ondersteunen om in te grijpen om de energieprijzen te verlagen en de liquiditeit op de energiemarkten te vergroten, de energievoorziening te diversifiëren, de opwekking van duurzame energie te stimuleren en het concurrentievermogen van de exploitanten te ondersteunen, stellen de drie organisaties.

Er is ook meer Europees toezicht op de gasrantsoeneringsplannen van de lidstaten van de Europese Unie nodig om ervoor te zorgen dat ze prioriteit geven aan de voedingssector. Daarnaast pleiten de Europese brancheorganisaties voor een verdere herziening van het Tijdelijk Crisiskader, om ervoor te zorgen dat het door lidstaten en bedrijven kan worden gebruikt.

Bron: FoodDrinkEurope

Publicatiedatum: