Angelo Benedetti - Unitec

"Onze innovaties komen voort uit reële marktbehoeften"

Angelo Benedetti, president van Unitec, legt uit hoe een bedrijf dat het grootste deel van zijn omzet in het buitenland haalt en functioneert in een moeilijke internationale situatie.

Angelo Benedetti

FreshPlaza (FP): Hoe zijn de eerste zes maanden van Unitec commercieel verlopen, vooral in het buitenland?

Angelo Benedetti (AB): De eerste helft van het jaar is positief verlopen, dankzij de ontwikkeling van innovatieve technologische oplossingen die een doeltreffend antwoord bieden op de moeilijkheden waarmee groenten- en fruitfabrieken vandaag te kampen hebben, zoals tekorten en gebrek aan gespecialiseerde arbeidskrachten. Het gaat om oplossingen voor het tekort aan en het gebrek aan deskundigheid van arbeidskrachten in elke fase van het productieproces, met speciale aandacht voor de strategische fase van de kwaliteitssortering. Daar zijn onze gepatenteerde oplossingen in staat om efficiëntie, betrouwbaarheid en precisie te combineren.

Een andere innovatie waar we blij mee zijn, en die is ontstaan als antwoord op het tekort aan arbeidskrachten, is de ontwikkeling van onze robotdivisie. Onze innovaties komen namelijk voort uit reële marktbehoeften, en ik denk dat dit ook de reden is waarom ze vanaf het begin goed zijn ontvangen door de groenten- en fruitbedrijven. De aanpak is natuurlijk altijd die van Unitec, dat wil zeggen oplossingen die voor 100 procent binnenhuis worden ontworpen en geproduceerd, om een constante kwaliteit en continuïteit in de technologische ontwikkelingen te garanderen.

FP: Op 3 september organiseerde u de perzikenconferentie in uw hoofdkantoor. Hoe is de selectie van perziken en nectarines met uw technologie geëvolueerd in de afgelopen 20 jaar?

AB: Twintig jaar is een relatief lange tijd; de evolutie is non-stop geweest. Twintig jaar geleden werden perziken op gewicht gesorteerd via elektronische sorteerders, terwijl sorteerders tegenwoordig zijn aangevuld met optische systemen. De belangrijkste evolutie die zich de laatste jaren op het gebied van perziken heeft voorgedaan, heeft te maken met de mogelijkheid om innovatieve technologie toe te passen die ook de interne omstandigheden kunnen detecteren.

Zoals ik al eerder heb vermeld, kan met ons gepatenteerde UNIQ-systeem de rijpheidsgraad worden gemeten, een belangrijke parameter voor perziken. Perziken rijpen op een manier die gelokaliseerd is op de vrucht en op de plant, maar dankzij onze systemen is het mogelijk dit verschil te detecteren, evenals de interne kwaliteit van elke vrucht, door de brix-graad, de rijpheidsgraad en de hardheid van het vruchtvlees te analyseren. Last but not least hebben we onze innovatie ook gericht op het verbeteren van de oogst op het veld, wat over de hele toeleveringsketen goede resultaten oplevert.

FP: De energiekosten zijn nu onhoudbaar. Wat hebt u gedaan om ze te verlagen of constant te houden?

AB: Eigen energieproductie voor een bedrijf is een weg die we al vele jaren bewandelen en die we steeds verder uitbreiden. Zo kan een teler zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie, en de daarmee samenhangende kosten verlagen. Parallel hieraan werkt ons onderzoeks- en ontwikkelingsteam voortdurend aan innovatieve oplossingen om ook onze klanten te helpen het energieverbruik van hun installaties te beperken. Unitec heeft oplossingen bedacht die worden ondersteund door innovatieve software; deze kan de diverse energiebehoeften detecteren en systemen uitschakelen wanneer ze niet nodig zijn.FP: Voor welke types sorteermachines zag u in 2022 de grootste vraag?

AB: Kwaliteitssortering beperkt zich, zoals gezegd, tegenwoordig niet meer tot externe parameters, maar stelt ons ook in staat interne parameters te peilen, zoals de brix-graad, de rijpheidsgraad en meer. Tegenwoordig zijn we in staat te bepalen of vruchten al dan niet naar de markt kunnen worden verzonden, en dit gebeurt op een consistente manier, rekening houdend met de reistijd en de bederfelijkheid van het product. Het UNIQ systeem voor de detectie van interne kwaliteitsparameters, in combinatie met de oplossingen van de Vision lijn voor de externe kwaliteitsparameters, heeft ons in staat gesteld de vraag naar onze technologische oplossingen voor het sorteren en de kwaliteitssortering te vergroten. Dit resulteerde in uitstekende resultaten voor de klanten die hiervoor hebben gekozen, wat hen hielp hun omzet te vergroten.

FP: In oktober vindt Fruit Attraction plaats in Madrid. Hoe belangrijk zijn Spanje en Zuid-Amerika voor uw verkoopcijfers?

AB: Normaal gezien is de invloed van de verschillende markten op onze omzet erg variabel, omdat we elk jaar allerlei externe factoren tegenkomen, zoals klimatologische factoren. Deze hebben op markten zoals Spanje en Zuid-Amerika een aanzienlijke invloed voor wat betreft toekomstige investeringen. Voor de Zuid-Amerikaanse markt hebben we bijvoorbeeld een daling gezien, maar parallel daaraan hebben andere markten hun investeringen in onze machines vergroot. Het is hierdoor, en dankzij het feit dat we wereldwijd in meer dan 65 landen actief zijn, dat onze inkomsten blijven stijgen.

FP: U bent een zeer internationaal bedrijf en maakt deel uit van Cermac, het consortium van Italiaanse fabrikanten van technologieën en producten voor de landbouw, de agribusiness en de veeteelt. Zorgt dit voor een sterkere positie?

AB: Internationalisering zit in ons DNA en heeft er in onze bijna 100-jarige geschiedenis toe geleid dat we in meer dan 65 landen aanwezig zijn en 20 operationele kantoren over de hele wereld hebben. We zijn ervan overtuigd dat verbondenheid altijd iets positiefs creëert. We zijn al vele jaren bij Cermac en daar zijn we blij mee. Deel uitmaken van het consortium geeft ons de kans om interessante inzichten en nuttige connecties op te doen. Tegelijkertijd geloven we dat we ook onze bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van nieuwe synergiën en we zijn blij dat we dat kunnen blijven doen.

Voor meer informatie:
Unitec S.p.A.
Via Prov.le Cotignola, 20/9
48022 Lugo (RA) - Italië
Tel.: +39 0545 288884
www.unitec-group.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven