Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elnio Durán, ambassadeur van de Dominicaanse Republiek in het VK:

"Stijgende kosten en ongewijzigde verkoopprijs voor bananen onhoudbaar"

Inflatie is wereldwijd een van de grootste zorgen geworden. De opeenvolgende uitzonderlijke gebeurtenissen van de afgelopen twee en een half jaar hebben de toeleveringsketen onder druk gezet, wat heeft geleid tot verontrustend hoge prijsstijgingen. De toename van alle kosten heeft een grote impact op de tuinbouw, en meer specifiek op de sector van een basisproduct dat volgens Elnio Durán, ambassadeur van de Dominicaanse Republiek in het Verenigd Koninkrijk, een belangrijke sociaaleconomische rol vervult in de gebieden waar het wordt geteeld: de banaan. Deze fruitsoort is een van de belangrijkste tuinbouwproducten die de Dominicaanse Republiek exporteert naar het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. 


Elnio Durán

"Op dit moment hebben we extreem hoge teeltkosten die met 30-40% zijn gestegen, terwijl de verkoopprijs van de Dominicaanse banaan de afgelopen twee jaar onveranderd is gebleven", vertelt Elnio. In 2022 stegen de kosten van maritiem transport voor de Dominicaanse banaan met 41% in vergelijking met 2018, het wegvervoer met 58%, karton met 14%, meststoffen met 57% en arbeid met 25%, terwijl een prijsstudie uitgevoerd door de Dominicaanse ambassade in het VK bij de belangrijkste supermarktketens in Londen aangaf dat de verkoopprijzen nauwelijks gewijzigd waren in die periode. Zelfs in de meest kritieke maanden van 2022, van april tot juli, bleef het niveau van de bananenprijzen praktisch stabiel ondanks het feit dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in juli 10,1% bedroeg en de prijzen van voedsel en drank met 12,6% waren gestegen ten opzichte van juli 2021.


(Foto aangeleverd door de Dominicaanse ambassade in het VK)

"We hopen dat de wereld begrijpt dat het onmogelijk is om dezelfde prijs voor bananen te handhaven in deze situatie van stijgende kosten", merkt hij op. "En het is noodzakelijk dat we begrijpen welke sociale impact de bananenteelt heeft in de teeltgebieden, die over het algemeen kwetsbare gebieden zijn. Banaan is geen onbelangrijk product, maatschappelijk gezien is het heel relevant. Bovendien worden de telers geconfronteerd met een reeks risico's, waaronder we in de Dominicaanse Republiek en in Midden-Amerika in het algemeen ook de klimaatrisico’s moeten rekenen, aangezien cyclonen of orkanen in het Caribisch gebied elk jaar tot grote oogstverliezen kunnen leiden." 

De beperkte winstmarges voor de telers als gevolg van de stijging van de kosten en de stagnatie van de verkoopprijzen hebben een directe impact op deze traditioneel achtergebleven gebieden. En als deze situatie aanhoudt, kan de druk op de teeltsector, die ook geconfronteerd wordt met de moeilijkheid om belangrijke grondstoffen zoals meststoffen te kopen – wat tot een daling van de productiviteit kan leiden – eenvoudigweg onhoudbaar worden.

"In de Dominicaanse Republiek zijn er zo'n 1.800 bananentelers. Ongeveer 1.500 van hen beschouwen we als kleinschalige telers. Er zijn zo’n 200 middelgrote telers en 100 grote telers met elk circa 100 hectare", vertelt Elnio Durán. "We verladen wekelijks zo'n 350-400 containers, wat overeenkomt met ongeveer 350.000 kartons. Circa 85% van de bananen die in het land worden geteeld, is biologisch en een groot deel is Fairtrade, zowel biologisch als conventioneel."

"Dominicaans fruit beschikt over de certificeringen die gevraagd worden op de veeleisende internationale markt, die sterk gericht is op duurzaamheid. GlobalGAP is noodzakelijk voor de export, maar ook ons biologische en Fairtrade fruit kan de juiste certificeringen voorleggen", legt Elnio uit. Ecologische duurzaamheid is mooi, maar kan niet zonder economische duurzaamheid. En die staat nu precies op het spel. "We mogen ook niet vergeten dat de certificeringen hoge jaarlijkse kosten hebben die onderdeel zijn van de teeltkosten, hoewel ze meestal niet als dusdanig worden beschouwd." 

"Gemiddeld kost een karton van 18,4 kilo conventionele Dominicaanse bananen ongeveer $ 6,5, een karton biologische bananen $ 7,5, net zoals een karton conventionele Fairtrade bananen, en biologische Fairtrade staat op $ 9,5", geeft Elnio Durán aan. Een eenvoudige berekening leert hoe schamel de prijs is die telers voor hun fruit ontvangen in de huidige inflationaire context, vergeleken met de prijs die de consument betaalt. Het nodigt alvast uit tot verdere reflectie omtrent het verzoek voor een waardige prijs waar de bananensector, niet alleen van de Dominicaanse Republiek, maar van geheel Latijns-Amerika, de retail al maanden om vraagt. "We vragen slechts 10 cent per kilo. Dat is geen grote extra kost voor een Europeaan, een Brit of een Amerikaan, maar het zou een hele sector redden met een zeer sterke sociaal-economische impact en een grote verantwoordelijkheid voor het milieu."


(Foto aangeleverd door de Dominicaanse ambassade in het VK) 

"Geconfronteerd met dit probleem, denken we als ambassade aan het organiseren van een top waarop we de ambassadeurs van alle Latijns-Amerikaanse bananentelende landen uitnodigen om te praten over de prijssituatie op de internationale markt en mogelijke oplossingen", besluit Elnio Durán.

Voor meer informatie:
Ambassade van de Dominicaanse Republiek in het Verenigd Koninkrijk
81 Cromwell Road, 2nd floor
South Kensington, London, SW7 5BW (VK)
pa@dominicanembassy.org.uk
www.dominicanembassy.org.uk

Publicatiedatum: