"De energierekening van € 457.000 stijgt naar € 1,5 mln"

Net als in de rest van het VK kende Cornwall een extreem hete en droge augustusmaand. Dit was de eerste keer sinds 1976 dat het graafschap dergelijke omstandigheden heeft gekend.

"Cornwall is normaal een zeer nat graafschap, dus het droge weer was zeer ongewoon voor ons," legt Greville Richards van Southern England Farms (SEF) uit. "Ondanks de temperaturen waren de meeste van onze gewassen in orde, in feite zijn onze courgettes erg goed dit seizoen en we dekten veel bestellingen in augustus."

Volgens Greville is broccoli het zwaarst getroffen met een opbrengstdaling van 20%. De gemiddelde daling van de opbrengst in het hele VK was 30%.

Naast het telen van hun eigen gewassen dit seizoen was SEF ook gevraagd om de import voor twee van hun klanten te verzorgen. "De markt was een beetje wisselvallig, we begonnen met het importeren van broccoli voor € 0,85 per kg, maar de prijs steeg al snel naar
€ 3,42 per kg. We importeerden uit verschillende markten zoals Polen, Nederland en België."

Zoals voor de meeste telers in het Verenigd Koninkrijk is de grootste zorg voor Greville op dit moment de stijging van de energieprijzen. Zijn huidige contract met zijn leverancier loopt over drie weken af en hij verwacht een viervoudige verhoging van zijn energietarief.

"Er is sprake van overheidssteun, maar op dit moment geldt die alleen voor huishoudens. We kunnen dit soort verhogingen niet doorvoeren zonder de steun van onze klanten. We hebben geluk gehad. onze klanten hebben ons door de zomer heen gesteund en ik vind het niet gemakkelijk om nog een verhoging te vragen. Ik vind het een grote vraag om terug te gaan voor meer steun, maar als we in bedrijf willen blijven, zullen we wel moeten."

"De gemiddelde energierekening voor een bedrijf als het onze bedraagt € 457.000 per jaar, en dat zou volgend jaar stijgen tot € 1,5 mln. Niemand in de AGF-sector maakt zoveel winst en geen enkel bedrijf kan deze verhoging aan, we zullen de komende weken met onze klanten praten en kijken wat we kunnen doen."

De stijging van de energieprijzen is niet de enige zorg van Greville, want ook de prijs van gewasverbeteringsmiddelen zal door het dak gaan omdat de productie ervan veel energie kost. Ook de stijgende arbeidskosten zijn een punt van zorg.

"Het is niet alleen een stijging van het minimumloon waar we aan moeten denken. Als het minimumloon stijgt, moeten we de lonen in het hele bedrijf verhogen."

Voor meer informatie:
Greville Richards
SEF
+44 1736 850066 
grev@sefltd.com  
www.sefltd.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven