Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul Delbeke, Districhamp

"Schommeling energieprijzen zorgen voor grote uitdagingen in de champignonteelt"

Tholen - De Belgische champignontelers hebben het uitermate moeilijk deze periode. "De moeilijkheid ligt hem met name in het feit dat niemand de precieze kostprijs van volgende maand of zelfs deze maand weet. Energieprijzen schommelen dermate dat niemand weet waar hij staat. Tel daar ook nog de prijsstijgingen voor onder andere compost, dekaarde, personeelskosten en verpakkingen eens bij op en het verhaal vertelt zichzelf. We hebben stabiliteit nodig, zodat we de juiste rekening op kunnen maken. Dat geldt voor iedereen, ook voor de toeleveranciers en de klanten", vertelt Paul Delbeke van Districhamp. 

"We zijn, als champignontelers, ook uniek in de groenteteelt", vervolgt Paul. "Dit is omdat we het hele jaar veel energie nodig hebben. We telen op zo'n 17 à 18 graden dus in de zomer moet er gekoeld worden met koelinstallaties. Alleen dan schiet het vocht in de cel omhoog, waardoor er gelijktijdig moet worden bij verwarmd om het vocht terug op peil te krijgen. In de winter is dit proces precies omgekeerd, de binnenkomende lucht moet worden verwarmd en gelijktijdig bevochtigd met stoom. Dit zorgt ervoor dat iedere kwekerij het hele jaar een groot energieverbruik heeft, wat met de huidige energieprijzen en andere prijsstijgingen tot 0,50 €/kg meer kost per kg."

Een klein lichtpuntje voor Districhamp is de beschikking over een doortreksysteem. "Dit zorgt voor een splitsing van de teelt, waardoor er minder kans op ziektes is. We hoeven de teeltcellen nooit dood te stomen op het eind van de cyclus, zodat we de energiekosten nog enigszins kunnen beperken." Toch vreest Paul dat er in de sector wel keuzes gemaakt moeten worden. "Wij hadden ook 2 kwekerijen, maar hebben een aantal maanden geleden besloten te stoppen met de tweede. Hiermee leverden we aan de industrie in Nederland, maar door factoren als onder andere te hoge transportkosten, een kwekerij die niet meer up-to-date was, de onstabiele energiekosten is de kwekerij stilgelegd en het besluit genomen ons enkel verder te specialiseren op de versmarkt."

Overigens stelt Paul dat de vraag niet eens echt verkeerd is. "Er is natuurlijk erg veel onzekerheid, maar de vraag is tamelijk constant gebleven. In het begin van de pandemie hebben we een piek in de vraag gezien, omdat er over het algemeen meer thuis gekookt werd. Het was wel wat onregelmatiger, maar ik ben blij dat de druk omtrent corona wel weg is. En hopelijk weg zal blijven."

De teler ziet de champignonteelt dan ook nooit verdwijnen. "Er zullen altijd telers blijven, maar de uitdagingen worden groter en groter. Zo heb je ook te maken met de concurrerende Polen die Europese subsidies genieten maar nog de altijd de Zloty als munt gebruiken en daardoor een gunstiger financieel regime kennen. De kunst om te overleven zal zijn om ons verder te onderscheiden. Dat willen wij blijven doen door bijvoorbeeld te gaan voor steeds verdere automatisering in de pluk. Dat helpt om je te onderscheiden en zorgt voor verlichting in het arbeidstekort."

Voor meer informatie:
Paul Delbeke
Districhamp
Brugsesteenweg 66 
8740 Pittem, België
+32 51 48 58 97
info@voc-districhamp.be       
www.voc-districhamp.be