"Als 80% van de citrusoogst naar industrie moet, dan volgt een belabberd inkomen"

Tijdens de buitengewone vergadering van de Telersvereniging van Alzira (Alzicoop) die vorige week dinsdag werd gehouden om de regels voor het nieuwe seizoen goed te keuren, sprak voorzitter Paco Clari over het voorbije citrusseizoen. Hij was heel duidelijk: "Het is een complete ramp geweest." 

80% van de citrusopbrengst van deze Spaanse telersvereniging is het voorbije seizoen in de verwerkende industrie terechtgekomen, voornamelijk als gevolg van plagen en ziekten zoals roetdauw. Maar het kwaliteitsfruit bereikte volgens Clari ook geen prijs die aanvaardbaar kon worden geacht. "De oudste telers bevestigen dat ze nog nooit hadden meegemaakt wat dit jaar is gebeurd. Het is het slechtste seizoen ooit geweest."

"Van de Navelina's tot de Valencia's is er geen enkel ras geweest die geld heeft opgebracht. Zelfs het kwaliteitsfruit behaalde geen aanvaardbare prijs. Het overgrote deel van de productie is naar de verwerkende industrie gegaan, wat een totale ramp is, want als zelfstandige teler moet jij het geld ophoesten voor de oogst en het transport. En ondertussen moet je ook je bijdrage voor de sociale zekerheid nog betalen. Er bleef voor de meesten helemaal niets meer over", legt Clari uit. "Van de Valencia’s, een ras in het tweede deel van het seizoen, werd uiteindelijk alleen het echt goede fruit opgekocht voor een prijs tussen € 0,09 en € 0,11 per kilo. En dat terwijl de energiekosten voor de irrigatie omhooggeschoten zijn. Het gevolg is dat meerderen de teelt opgeven. Loop eens langs de percelen in onze gemeente en je ziet het meteen. De telers houden het niet meer vol."

"Als je 80% van je opbrengst naar de verwerkende industrie brengt, kan het inkomen niet anders dan belabberd zijn, maar wat je op de versmarkt afzet, levert ook geen stuiver op", merkt Clari op.

Wat het nieuwe seizoen betreft, is de voorzitter iets optimistischer, want de prijs van het fruit zou met de voorspelde productiedaling toch moeten verbeteren. "In de streek La Ribera denkt men 40 à 50% minder citrus te oogsten. In theorie zouden de prijzen dus moeten stijgen, maar het valt nog te bezien wat de markt bereid is te betalen", besluit hij.

Clari raamt de oogst van de coöperatie op 7 à 8 miljoen kilo vergeleken met 14 miljoen vorig seizoen, waarvan 9,5 miljoen citrus en de overige 4,5 miljoen kaki's waren.

Bron: levante-emv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven