"40% lagere aardappeloogst door kniptorren en weer"

Voor de Toezichtsraad van de BOB Aardappel van Bologna is het weer tijd om de balans op te maken. Voorzitter Davide Martelli, die ons telefonisch te woord stond terwijl hij op de tractor het land aan het bewerken was, klonk moedeloos. "Vanwege de hoge temperaturen en een kniptorrenplaag hebben we tot 40% minder aardappelen geoogst in Emilia Romagna." 

Een dergelijke drastische achteruitgang is anderzijds ook te wijten aan de bijzondere gevoeligheid van Primura, het enige ras dat door de BOB is toegestaan. "Dit ras heeft veel voordelen, maar ook enkele gebreken, waaronder een bijzondere gevoeligheid voor kniptorren en stress door hoge temperaturen. In mei en juni haalden we pieken boven de 35°C, wat leidde tot een vertraging van de fotosynthetische activiteit van de planten."

Davide Martelli

Omdat de maten kleiner uitvielen, daalde de totale opbrengst. "Als er niet snel iets wordt gedaan op het vlak van gewasbescherming, zullen veel telers gedwongen worden de teelt te staken. En dat is vanuit geen enkel oogpunt positief."

Volgens de voorzitter is op korte termijn compensatie nodig voor telers. "Kniptorren zijn voor aardappelen wat de bruingemarmerde schildwants is voor peren. We hebben onmiddellijke en effectieve maatregelen nodig."

Voor meer informatie:
Consorzio di Tutela Patata di Bologna DOP
Via Tosarelli 155
40050 Villanova di Castenaso (BO) - Italië
Tel: +39 (0)51 7821709
Tel: +39 (0)51 782356
www.patatadibologna.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven